Koji su najjednostavniji načini za jačanje imuniteta?

GS
Koji su najjednostavniji načini za jačanje imuniteta?

Ako pokušavate da ojačate imunitet važno je da pogodite pravu kombinaciju ishrane, vježbanja i spavanja. Nije dovoljno samo uzimati suplemente i nadati se da će imunitet odoljeti virusima i raznim drugim infekcijama.

Za početak, važno je dobro i kvalitetno se naspavati, a stručnjaci kažu da to znači sedam do devet sati spavanja.

Mnoga istraživanja nedostatak sna povezuju sa pojavom raznih bolesti. Osim toga, potrebno je da vježbate - rekao je dr Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti koji tvrdi da je to ključ, a ne suplementi koji zapravo ne rade ništa.

Vježbanje može iz pluća i gornjih disajnih puteva da izbaci bakterije, da podstakne djelovanja antitijela u krvotoku, kao i da uspori otpuštanje hormona stresa.

Sledeći korak je da smanjite stres. Hronični stres podstiče mozak na povećano stvaranje kortizola, hormona zaduženog za stres. On, između ostalog, oslabljuje i imunitet.

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji pate od hroničnog stresa, podložniji prehladama i drugim virusnim infekcijama.

Uz ovo trebalo bi smanjiti i unos alkohola. Alkoholna pića oslabljuju imunitet i ne bi trebalo da pijete više od dve čaše dnevno.

Na kraju, uzimajte vitamin D. Ako vam on nedostaje, velika je vjerovatnoća da ćete imati oslabljen imunitet i da ćete biti podložniji infekcijama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana