Како се носити с фазама одрастања малишана

ГС
Како се носити с фазама одрастања малишана

Колико год је тешко, покушајте остати мирни.У периоду од друге до пете године дијете брзо мијења своје навике, понашања и изборе. Нешто од његовог понашања је само пролазна фаза, а нешто и невербална порука упућена родитељима.

Напади бијеса
Понекад ће бити тешко разграничити шта је шта и чему треба придавати посебну пажњу. Најчешће фазе у различитим узрастима су сљедеће:

- Између друге и пете године уобичајени су различити напади бијеса. Могу бити праћени хистеричном вриском, а неријетко и бацањем на под, ударањем рукама и ногама о под или зид, понекад чак и чупањем косе.

- Бијес је обично праћен буком, циком, вриском и плачем. Иако овакво понашање дјетета родитеље често плаши, покажете ли једном дјетету реакцију коју оно и очекује за свој наступ, сматрајте да сте му дали зелено свјетло да се и даље тако понаша. Управо сте му показали ново средство за постизање жељеног циља.

- Колико год је тешко, покушајте остати мирни. Све док је оно здраво, немате разлога да се обазирете на његове нападе.

Обични несташлук
- Што их више игнорирате, малишан ће прије одустати. Дјеца брзо увиде шта од њиховог понашања може “проћи”, а шта не.

- У овом узрасту дијете може постати мајстор у уништавању играчака, цијепању књига…

- Без обзира на све што ради ваше дијете, не брините! Најчешће је ријеч о обичном несташлуку, а не о лошем васпитању или притајеном незадовољству. Уосталом, да нас не спутавају стандарди, било би идеално да када дјетету једном поклонимо играчку, потпуно на њу заборавимо, односно да му дозволимо да с њом ради шта год пожели. Па и да је растури истог момента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана