Kako se nositi s fazama odrastanja mališana

GS
Kako se nositi s fazama odrastanja mališana

Koliko god je teško, pokušajte ostati mirni.U periodu od druge do pete godine dijete brzo mijenja svoje navike, ponašanja i izbore. Nešto od njegovog ponašanja je samo prolazna faza, a nešto i neverbalna poruka upućena roditeljima.

Napadi bijesa
Ponekad će biti teško razgraničiti šta je šta i čemu treba pridavati posebnu pažnju. Najčešće faze u različitim uzrastima su sljedeće:

- Između druge i pete godine uobičajeni su različiti napadi bijesa. Mogu biti praćeni histeričnom vriskom, a nerijetko i bacanjem na pod, udaranjem rukama i nogama o pod ili zid, ponekad čak i čupanjem kose.

- Bijes je obično praćen bukom, cikom, vriskom i plačem. Iako ovakvo ponašanje djeteta roditelje često plaši, pokažete li jednom djetetu reakciju koju ono i očekuje za svoj nastup, smatrajte da ste mu dali zeleno svjetlo da se i dalje tako ponaša. Upravo ste mu pokazali novo sredstvo za postizanje željenog cilja.

- Koliko god je teško, pokušajte ostati mirni. Sve dok je ono zdravo, nemate razloga da se obazirete na njegove napade.

Obični nestašluk
- Što ih više ignorirate, mališan će prije odustati. Djeca brzo uvide šta od njihovog ponašanja može “proći”, a šta ne.

- U ovom uzrastu dijete može postati majstor u uništavanju igračaka, cijepanju knjiga…

- Bez obzira na sve što radi vaše dijete, ne brinite! Najčešće je riječ o običnom nestašluku, a ne o lošem vaspitanju ili pritajenom nezadovoljstvu. Uostalom, da nas ne sputavaju standardi, bilo bi idealno da kada djetetu jednom poklonimo igračku, potpuno na nju zaboravimo, odnosno da mu dozvolimo da s njom radi šta god poželi. Pa i da je rasturi istog momenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana