Како да поставите сто за славу: Ево гдје треба да се налази есцајг и зашто чиније и овали треба да буду исте боје

MagazinNovosti
Foto: Shutterstock

У ужурбаном дану тешко да стигнемо и да се окупимо да заједно једемо, а тек да размишљамо о постављању стола. Међутим, током дана слава и празника који нас чекају можемо да се посветимо и уређењу стола

 

Свечано постављен сто укључује неколико дијелова: столњак, подметаче за тањире (уколико сте за ову варијанту), тањире, чиније за супу, тањире за салату, тањире за хлеб, салвете, виљушке за салату, виљушке за јело, ножеве, кашике за супу, кашике за десерт, чаше за воду, чаше за црвено вино и чаше за бијело вино.

Правилно постављање стола у свечаним приликама

Мени прослава је доста шири од оног уобичајеног, тако да ће захтијевати и више посуђа. Све то посуђе треба добро организовати како не би било превише елемената на столу.

Испред сваког госта се налази доњи велики плитки тањир из ког се не једе, већ се на њему послужи онај који је сервиран из кога ће се јести. Виљкушка за јело, салату и велика виљушка за главно јело налазе се са леве стране тањира док се кашика и нож налазе са десне стране тањира.

Изнад тањира се налазе кашичица и виљушчица за десерт, са горње десне стране чаше за воду, вино. Са лијеве стране се ставља чинијица за салату и тањир за хљеб.

Правило је да се чиније и овали износе се на сто тек када сви сједну. Имајте на уму да те чиније буду исте боје или бар  сличне, јер ће једино тако успоставити хармонију међу осталим шареним стварима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана