Kako da postavite sto za slavu: Evo gdje treba da se nalazi escajg i zašto činije i ovali treba da budu iste boje

MagazinNovosti
Foto: Shutterstock

U užurbanom danu teško da stignemo i da se okupimo da zajedno jedemo, a tek da razmišljamo o postavljanju stola. Međutim, tokom dana slava i praznika koji nas čekaju možemo da se posvetimo i uređenju stola

 

Svečano postavljen sto uključuje nekoliko dijelova: stolnjak, podmetače za tanjire (ukoliko ste za ovu varijantu), tanjire, činije za supu, tanjire za salatu, tanjire za hleb, salvete, viljuške za salatu, viljuške za jelo, noževe, kašike za supu, kašike za desert, čaše za vodu, čaše za crveno vino i čaše za bijelo vino.

Pravilno postavljanje stola u svečanim prilikama

Meni proslava je dosta širi od onog uobičajenog, tako da će zahtijevati i više posuđa. Sve to posuđe treba dobro organizovati kako ne bi bilo previše elemenata na stolu.

Ispred svakog gosta se nalazi donji veliki plitki tanjir iz kog se ne jede, već se na njemu posluži onaj koji je serviran iz koga će se jesti. Viljkuška za jelo, salatu i velika viljuška za glavno jelo nalaze se sa leve strane tanjira dok se kašika i nož nalaze sa desne strane tanjira.

Iznad tanjira se nalaze kašičica i viljuščica za desert, sa gornje desne strane čaše za vodu, vino. Sa lijeve strane se stavlja činijica za salatu i tanjir za hljeb.

Pravilo je da se činije i ovali iznose se na sto tek kada svi sjednu. Imajte na umu da te činije budu iste boje ili bar  slične, jer će jedino tako uspostaviti harmoniju među ostalim šarenim stvarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana