Када дијете прохода опасност вреба на сваком кораку – на шта да обратите пажњу у стану

ГС
Foto: Илустрација

Дјеца од прве до четврте године најчешће се повређују падом са висине, што је нажалост показао случај трогодишњег дјечака који је у недјељу преминуо након пада с прозора.

На шта све треба да обратите пажњу у стану и како да створите безбједно окружење за своје дијете?

Купите одговарајуће заштите

Од тренутка када беба пропузи потребно је заштитити га од утичница које може да дохвати, а за ту намјену постоје различите врсте заштита у радњама специјализованим за дјечју опрему, али и многим другим продавницама.

Такође, постоје и заштите и успоривачи за фиоке, и заштите за ормане, врата, прозоре. Приликом коришћења заштита пазите да дијете не види како се отварају, како не би поновило поступак и научило само да их отвара и затвара. 

Постоје и заштите за ћошкове и ивице, који су нарочито опасни током самог проходавања док дијете не постане стабилно.

Не заборавите да фиксирате и столњаке сигурносним држачима како их дијете током игре или трчања кроз кућу не би повукло и себе изложило разним врстама повреда, а најчешће опекотинама.

Теписи

Иако је практично имати тепихе када дијете почне да пузи како се не би кретало по тврдом и како му не би било хладно, они такође могу представљати опасност када дијете прохода.

Поред тога што дете може да запне за тепих, у зависности од подлоге тепиха он може бити клизав. Нарочити проблем представљају стазе, па размислите о њиховом уклањању.

Хемикалије ван домашаја детета

Најсигурније је да све врсте хемикалија, детерџенте, средства за чишћење, држите у ормарићу на висини, до које дијете не може да дође.

Ако нисте у могућности то да урадите, ставите одговарајућу заштиту на доње елементе и увек окрените спрејеве на "стоп", односно "off".

Обратите пажњу на то како сте оставили џезву

Ручке шерпи, лонаца, тигања, џезви увијек треба окренути на супротну страну када се налазе на шпорету, тако да не буду доступне дјетету. На тај начин ће се избјећи опекотине, врло честе у овом узрасту.

Држите све предмете који се могу упалити и изазвати опекотине и пожар ван домашаја детета (шибице, упаљачи, упаљене цигарете и сл.) – на висини коју не може да дохвати или затворене у орману са одговарајућом заштитом.

Обратите пажњу на распоред намештаја, дјеца се пењу на све

Дијелови намештаја као што су столице, фотеље, сточићи никада не треба да стоје испод прозора, јер ће дијете у својој знатижељи, пењући се на њих, жељети да види шта се налази испод прозора, што може довести до пада дјетета кроз прозор.

Након коришћења мердевина, одмах их склоните на сигурно мјесто.

Балкон и тераса увијек да буду закључани 

Врата од балкона/терасе увијек држите закључана да дијете не може само да изађе. Такође, кључ не треба да буде надохват руке дјетету.

Уколико сте са дјететом на балкону или тераси пажљиво пратите шта дијете ради, јер му кутије, сандуци са флашама и слично уз ограду могу послужити за пењање. 

Електрични уређаји нису играчке

Дјеца у овом узрасту воле да опонашају родитеље и користе предмете за свакодневну употребу које виде у кући. У кухињи вреба посебна опасност, што од оштрих предмета, што од уређаја.

Увијек искључите из струје све врсте миксера, сјецкалица, блендера, а пеглу никада немојте оставити тако да дијете може да је повуче за кабл, било да је врућа или хладна.

Чак и биљке могу представљати опасност 

У кући у којој се налази мало дијете не треба држати украсне биљке пошто су многе од њих отровне – фикус, дифенбахија, филадендрон, рододендрон, драцена, олеандар, нарцис, хризантема, циклама, кливија и многе друге.

Биљке су прави мамац за дјецу која воле да их додирују, чупкају, грицкају, што може довести до алергија, осипа, болова у стомаку, повраћања, дијареје, и чак озбиљно угрозити здравље, па и живот дјетета.

Кућни љубимци

Колико год да вјерујете свом кућном љубимцу, немојте дијете остављати само са њим. Нагли покрети које дјеца праве могу уплашити вашег пса или мачку, који би онда могао одбрамбено да реагује, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана