Kada dijete prohoda opasnost vreba na svakom koraku – na šta da obratite pažnju u stanu

GS
Foto: Ilustracija

Djeca od prve do četvrte godine najčešće se povređuju padom sa visine, što je nažalost pokazao slučaj trogodišnjeg dječaka koji je u nedjelju preminuo nakon pada s prozora.

Na šta sve treba da obratite pažnju u stanu i kako da stvorite bezbjedno okruženje za svoje dijete?

Kupite odgovarajuće zaštite

Od trenutka kada beba propuzi potrebno je zaštititi ga od utičnica koje može da dohvati, a za tu namjenu postoje različite vrste zaštita u radnjama specijalizovanim za dječju opremu, ali i mnogim drugim prodavnicama.

Takođe, postoje i zaštite i usporivači za fioke, i zaštite za ormane, vrata, prozore. Prilikom korišćenja zaštita pazite da dijete ne vidi kako se otvaraju, kako ne bi ponovilo postupak i naučilo samo da ih otvara i zatvara. 

Postoje i zaštite za ćoškove i ivice, koji su naročito opasni tokom samog prohodavanja dok dijete ne postane stabilno.

Ne zaboravite da fiksirate i stolnjake sigurnosnim držačima kako ih dijete tokom igre ili trčanja kroz kuću ne bi povuklo i sebe izložilo raznim vrstama povreda, a najčešće opekotinama.

Tepisi

Iako je praktično imati tepihe kada dijete počne da puzi kako se ne bi kretalo po tvrdom i kako mu ne bi bilo hladno, oni takođe mogu predstavljati opasnost kada dijete prohoda.

Pored toga što dete može da zapne za tepih, u zavisnosti od podloge tepiha on može biti klizav. Naročiti problem predstavljaju staze, pa razmislite o njihovom uklanjanju.

Hemikalije van domašaja deteta

Najsigurnije je da sve vrste hemikalija, deterdžente, sredstva za čišćenje, držite u ormariću na visini, do koje dijete ne može da dođe.

Ako niste u mogućnosti to da uradite, stavite odgovarajuću zaštitu na donje elemente i uvek okrenite sprejeve na "stop", odnosno "off".

Obratite pažnju na to kako ste ostavili džezvu

Ručke šerpi, lonaca, tiganja, džezvi uvijek treba okrenuti na suprotnu stranu kada se nalaze na šporetu, tako da ne budu dostupne djetetu. Na taj način će se izbjeći opekotine, vrlo česte u ovom uzrastu.

Držite sve predmete koji se mogu upaliti i izazvati opekotine i požar van domašaja deteta (šibice, upaljači, upaljene cigarete i sl.) – na visini koju ne može da dohvati ili zatvorene u ormanu sa odgovarajućom zaštitom.

Obratite pažnju na raspored nameštaja, djeca se penju na sve

Dijelovi nameštaja kao što su stolice, fotelje, stočići nikada ne treba da stoje ispod prozora, jer će dijete u svojoj znatiželji, penjući se na njih, željeti da vidi šta se nalazi ispod prozora, što može dovesti do pada djeteta kroz prozor.

Nakon korišćenja merdevina, odmah ih sklonite na sigurno mjesto.

Balkon i terasa uvijek da budu zaključani 

Vrata od balkona/terase uvijek držite zaključana da dijete ne može samo da izađe. Takođe, ključ ne treba da bude nadohvat ruke djetetu.

Ukoliko ste sa djetetom na balkonu ili terasi pažljivo pratite šta dijete radi, jer mu kutije, sanduci sa flašama i slično uz ogradu mogu poslužiti za penjanje. 

Električni uređaji nisu igračke

Djeca u ovom uzrastu vole da oponašaju roditelje i koriste predmete za svakodnevnu upotrebu koje vide u kući. U kuhinji vreba posebna opasnost, što od oštrih predmeta, što od uređaja.

Uvijek isključite iz struje sve vrste miksera, sjeckalica, blendera, a peglu nikada nemojte ostaviti tako da dijete može da je povuče za kabl, bilo da je vruća ili hladna.

Čak i biljke mogu predstavljati opasnost 

U kući u kojoj se nalazi malo dijete ne treba držati ukrasne biljke pošto su mnoge od njih otrovne – fikus, difenbahija, filadendron, rododendron, dracena, oleandar, narcis, hrizantema, ciklama, klivija i mnoge druge.

Biljke su pravi mamac za djecu koja vole da ih dodiruju, čupkaju, grickaju, što može dovesti do alergija, osipa, bolova u stomaku, povraćanja, dijareje, i čak ozbiljno ugroziti zdravlje, pa i život djeteta.

Kućni ljubimci

Koliko god da vjerujete svom kućnom ljubimcu, nemojte dijete ostavljati samo sa njim. Nagli pokreti koje djeca prave mogu uplašiti vašeg psa ili mačku, koji bi onda mogao odbrambeno da reaguje, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana