Италијан послије можданог удара проговорио словенским акцентом

Танјуг
Италијан послије можданог удара проговорио словенским акцентом

Један Италијан који је послије можданог удара проговорио са словенским акцентом, иако никада није боравио у државама словенског говорног подручја, први је такав случај документован у Италији, пренијели су данас италијански медији.

Он се опоравио након што је прије три године доживио мождани удар у десној хемисфери мозга, и како наводи портал Today.It, нема когнитивни дефицит, али говори страним акцентом.

То је први случај у Италији, а трећи у свијету који се односи на мождани удар у десној хемисфери мозга.

Студија о случају 50-годишњег Италијана који је послије можданог удара проговорио страним акцентом, тима научника који је предводио Константинос Прифтис са Универзитета у Падови, објавио је часопис Кортекс.

Како је наведено, анализа је показала да је “повреда мозга проузроковала промјену мјеста и начина артикулације неких самогласника код пацијента што је довело до перцепције страног акцента”.

У научној литератури описано је 115 случајева “синдрома страних акцената”, а од 1800. године до данас само су три пацијента доживела мождани удар у десној хемисфери мозга и развила тај синдром, наводи италијански Скy Тг24.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана