Italijan poslije moždanog udara progovorio slovenskim akcentom

Tanjug
Italijan poslije moždanog udara progovorio slovenskim akcentom

Jedan Italijan koji je poslije moždanog udara progovorio sa slovenskim akcentom, iako nikada nije boravio u državama slovenskog govornog područja, prvi je takav slučaj dokumentovan u Italiji, prenijeli su danas italijanski mediji.

On se oporavio nakon što je prije tri godine doživio moždani udar u desnoj hemisferi mozga, i kako navodi portal Today.It, nema kognitivni deficit, ali govori stranim akcentom.

To je prvi slučaj u Italiji, a treći u svijetu koji se odnosi na moždani udar u desnoj hemisferi mozga.

Studija o slučaju 50-godišnjeg Italijana koji je poslije moždanog udara progovorio stranim akcentom, tima naučnika koji je predvodio Konstantinos Priftis sa Univerziteta u Padovi, objavio je časopis Korteks.

Kako je navedeno, analiza je pokazala da je “povreda mozga prouzrokovala promjenu mjesta i načina artikulacije nekih samoglasnika kod pacijenta što je dovelo do percepcije stranog akcenta”.

U naučnoj literaturi opisano je 115 slučajeva “sindroma stranih akcenata”, a od 1800. godine do danas samo su tri pacijenta doživela moždani udar u desnoj hemisferi mozga i razvila taj sindrom, navodi italijanski Sky Tg24.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana