Истраживање показало: Ево колико родитељи у просјеку потроше на дијете до 18. године

ГС
Истраживање показало: Ево колико родитељи у просјеку потроше на дијете до 18. године

Савезну уред за статистику у Њемачкој објавио је занимљиво истраживање о потрошњи породице за дјецу и израчунао да просјечна потрошња родитеља с дјететом до његове 18. године износи око 150.000 еура.

Трошкови за дијете подијељени су у три добне скупине: од 0 до 6 година, од 6 до 12 година и од 12 до 18 година, пише Фениx Магазин.

Трошкови до 6. године

У својим израчунима Савезни уред за статистику долази до трошкова од око 587 еура мјесечно, који се односе на храну, пелене, играчке, смјештај и одјећу. Нису укључени почетна опрема и могући трошкови његе.

Само почетна опрема за бебе кошта око 3000 еура. Трошкови мјеста у вртићу износе око 400 еура, а за вртићку дјецу око 250 еура мјесечно. Међутим, накнаде су повезане с мјестом становања и увелике се разликују од регије до регије.

Трошкови настали до 12. године

Мјесечни трошкови расту са сваком годином дјететовог живота. Особито у првој години живота, родитељи још увијек имају користи од многих дарова, зајмова и подршке обитељи и пријатеља. Међутим, од уписа у школу морају се финанцирати излети тијеком годишњих одмора, хобији и школски излети. Листа рођенданских жеља такођер постаје све дужа.

С годинама расту и захтјеви. Док дјецу и даље покушавамо потакнути на игру ​​на свјежем зраку, паметни телефони, таблети и рачунала чине им се пуно привлачнијима. Свијест о бренду и прави стил сада су све присутнији, а то има своју цијену. Према Савезном заводу за статистику, школарац своје родитеље кошта око 686 еура мјесечно. Овдје такођер нису укључени годишњи одмор, брига, хобији и слично.

Трошкови настали до 18. године

Након 12. године, односно на почетку пубертета, многима мјесечни трошкови поново расту. Укупно родитељи тада морају издвојити око 784 еура мјесечно за дијете. Тинејџери у то вријеме више једу и увијек траже најмодернију одјећу. Већи су износи и за џепарац и за слободне активности.

Закључно, дијете кошта у просјеку 684 еура мјесечно. До 18. године то значи око 150.000 еура по дјетету.

У овом истраживању има и добрих вијести: што је више дјеце у кућанству, нижи су просјечни трошкови по дјетету. Углавном зато што можете куповати, кухати и планирати у већим количинама. Одјећу и играчке млађа браћа и сестре могу наслиједити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана