Istraživanje pokazalo: Evo koliko roditelji u prosjeku potroše na dijete do 18. godine

GS
Istraživanje pokazalo: Evo koliko roditelji u prosjeku potroše na dijete do 18. godine

Saveznu ured za statistiku u Njemačkoj objavio je zanimljivo istraživanje o potrošnji porodice za djecu i izračunao da prosječna potrošnja roditelja s djetetom do njegove 18. godine iznosi oko 150.000 eura.

Troškovi za dijete podijeljeni su u tri dobne skupine: od 0 do 6 godina, od 6 do 12 godina i od 12 do 18 godina, piše Fenix Magazin.

Troškovi do 6. godine

U svojim izračunima Savezni ured za statistiku dolazi do troškova od oko 587 eura mjesečno, koji se odnose na hranu, pelene, igračke, smještaj i odjeću. Nisu uključeni početna oprema i mogući troškovi njege.

Samo početna oprema za bebe košta oko 3000 eura. Troškovi mjesta u vrtiću iznose oko 400 eura, a za vrtićku djecu oko 250 eura mjesečno. Međutim, naknade su povezane s mjestom stanovanja i uvelike se razlikuju od regije do regije.

Troškovi nastali do 12. godine

Mjesečni troškovi rastu sa svakom godinom djetetovog života. Osobito u prvoj godini života, roditelji još uvijek imaju koristi od mnogih darova, zajmova i podrške obitelji i prijatelja. Međutim, od upisa u školu moraju se financirati izleti tijekom godišnjih odmora, hobiji i školski izleti. Lista rođendanskih želja također postaje sve duža.

S godinama rastu i zahtjevi. Dok djecu i dalje pokušavamo potaknuti na igru ​​na svježem zraku, pametni telefoni, tableti i računala čine im se puno privlačnijima. Svijest o brendu i pravi stil sada su sve prisutniji, a to ima svoju cijenu. Prema Saveznom zavodu za statistiku, školarac svoje roditelje košta oko 686 eura mjesečno. Ovdje također nisu uključeni godišnji odmor, briga, hobiji i slično.

Troškovi nastali do 18. godine

Nakon 12. godine, odnosno na početku puberteta, mnogima mjesečni troškovi ponovo rastu. Ukupno roditelji tada moraju izdvojiti oko 784 eura mjesečno za dijete. Tinejdžeri u to vrijeme više jedu i uvijek traže najmoderniju odjeću. Veći su iznosi i za džeparac i za slobodne aktivnosti.

Zaključno, dijete košta u prosjeku 684 eura mjesečno. Do 18. godine to znači oko 150.000 eura po djetetu.

U ovom istraživanju ima i dobrih vijesti: što je više djece u kućanstvu, niži su prosječni troškovi po djetetu. Uglavnom zato što možete kupovati, kuhati i planirati u većim količinama. Odjeću i igračke mlađa braća i sestre mogu naslijediti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana