Добили сте принову, а родитељи вам се мијешају у бебин одгој? Поставите границе

klix.ba
Добили сте принову, а родитељи вам се мијешају у бебин одгој? Поставите границе

Не постоји идеалан родитељ, јер је појам савршенства само привидан. Баш као и ваши родитељи, допуштено вам је погријешити.

За новопечене родитеље однос с њеном или његовом породицом може бити јако стресан у почетку, што посебно долази до изражаја када баке и дједови имају другачији став према родитељству од своје дјеце. Ако очекујете принову, највјеројатније се консултирате са својим родитељима о томе што ће се догодити када беба дође на свијет, ни не слутећи да ће то узроковати знатне промјене у улогама које припадају сваком члану породице. Одједном, дјеца постају родитељи, а родитељи баке и дједови.

Није неуобичајено да ова новонастала ситуација створи тензију у породици. Ваши односи дјетета и родитеља су се развијали годинама и деценијама, па су ваши мама и тата навикли доносити родитељске одлуке, а сада и ви сами ступате у ту улогу. Ове промјене преокренуће смисао идентитета унутар породице, јер сада је дијете ваша беба, а ви сте родитељи.

Ријеч је о великој промјени и потребно је времена да свако спозна своју сврху и мјесто у оквиру породичних односа. Природно је да су поједини чланови породице дезоријентисани, што доводи до несугласица, па чак и свађе. Долазак новог нараштаја је свима непознати териториј и тек учите како се опходити једни према другима.

Како одредити гдје су границе здравог односа

Оно што често јако тешко пада новопеченим родитељима је да својим мамама и татама одреде што је допуштено, а што не. Успркос неугодности коју ови разговори могу изазвати, они су, ипак, дио процеса сазријевања током родитељства, пише mindbodygreen.

Ви, као родитељи, имате избор хоћете ли прихватити мишљење, савјете и смјернице новопечених бака и дједова или не. Такође је ваше право замолити их да се суздрже од дијељења свог мишљења или суда о стварима за које сматрате да се тичу искључиво бебиних родитеља, то јест, вас.

Не постоји идеалан родитељ, јер је појам савршенства само привидан. Имате свако право потрудити се најбоље што можете одгајати своје дијете у складу с властитим схваћањем. Баш као и ваши родитељи, допуштено вам је погријешити, као што сваки родитељ гријеши. Важно је запамтити да нисте дужни задовољити очекивања других, што се односи и на баке и дједове. Када доносите одлуке које се тичу вашег дјетета, морате и сами вјеровати у њих.

Слиједе четири приједлога како с родитељима на обје стране изградити повјерење и премостити размирице:

1) Саслушајте њихове бриге

2) Пронађите добронамјерност у њиховим савјетима

3) Поновите наглас њихову забринутост и преиспитајте је заједно

4) Усредоточите се на оно што вас повезује, а то је добробит новорођенчета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана