Dobili ste prinovu, a roditelji vam se miješaju u bebin odgoj? Postavite granice

klix.ba
Dobili ste prinovu, a roditelji vam se miješaju u bebin odgoj? Postavite granice

Ne postoji idealan roditelj, jer je pojam savršenstva samo prividan. Baš kao i vaši roditelji, dopušteno vam je pogriješiti.

Za novopečene roditelje odnos s njenom ili njegovom porodicom može biti jako stresan u početku, što posebno dolazi do izražaja kada bake i djedovi imaju drugačiji stav prema roditeljstvu od svoje djece. Ako očekujete prinovu, najvjerojatnije se konsultirate sa svojim roditeljima o tome što će se dogoditi kada beba dođe na svijet, ni ne sluteći da će to uzrokovati znatne promjene u ulogama koje pripadaju svakom članu porodice. Odjednom, djeca postaju roditelji, a roditelji bake i djedovi.

Nije neuobičajeno da ova novonastala situacija stvori tenziju u porodici. Vaši odnosi djeteta i roditelja su se razvijali godinama i decenijama, pa su vaši mama i tata navikli donositi roditeljske odluke, a sada i vi sami stupate u tu ulogu. Ove promjene preokrenuće smisao identiteta unutar porodice, jer sada je dijete vaša beba, a vi ste roditelji.

Riječ je o velikoj promjeni i potrebno je vremena da svako spozna svoju svrhu i mjesto u okviru porodičnih odnosa. Prirodno je da su pojedini članovi porodice dezorijentisani, što dovodi do nesuglasica, pa čak i svađe. Dolazak novog naraštaja je svima nepoznati teritorij i tek učite kako se ophoditi jedni prema drugima.

Kako odrediti gdje su granice zdravog odnosa

Ono što često jako teško pada novopečenim roditeljima je da svojim mamama i tatama odrede što je dopušteno, a što ne. Usprkos neugodnosti koju ovi razgovori mogu izazvati, oni su, ipak, dio procesa sazrijevanja tokom roditeljstva, piše mindbodygreen.

Vi, kao roditelji, imate izbor hoćete li prihvatiti mišljenje, savjete i smjernice novopečenih baka i djedova ili ne. Takođe je vaše pravo zamoliti ih da se suzdrže od dijeljenja svog mišljenja ili suda o stvarima za koje smatrate da se tiču isključivo bebinih roditelja, to jest, vas.

Ne postoji idealan roditelj, jer je pojam savršenstva samo prividan. Imate svako pravo potruditi se najbolje što možete odgajati svoje dijete u skladu s vlastitim shvaćanjem. Baš kao i vaši roditelji, dopušteno vam je pogriješiti, kao što svaki roditelj griješi. Važno je zapamtiti da niste dužni zadovoljiti očekivanja drugih, što se odnosi i na bake i djedove. Kada donosite odluke koje se tiču vašeg djeteta, morate i sami vjerovati u njih.

Slijede četiri prijedloga kako s roditeljima na obje strane izgraditi povjerenje i premostiti razmirice:

1) Saslušajte njihove brige

2) Pronađite dobronamjernost u njihovim savjetima

3) Ponovite naglas njihovu zabrinutost i preispitajte je zajedno

4) Usredotočite se na ono što vas povezuje, a to je dobrobit novorođenčeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana