Да ли је љети добро спавати го?

ГС
Да ли је љети добро спавати го?

Када спавате голи, зној се скупља на телу и ту остаје, што није добро јер ће вам тјелесна температура током ноћи значајно пасти и зној ће вас превише расхладити.

Иако се често наводе добре стране спавања без одјећее, др Софи Босток, специјалиста за поремећаје спавања каже да није препоручљиво да спавамо голи на великој врућини јер нам је тјелесна температура довољна ноћу, не ма колико је вруће напољу.

Па да. "Када спавате голи, зној се скупља на телу и ту остаје, што није добро јер ће температура тела током ноћи пасти и зној ćе вас превише расхладити", рекао је др Босток, који саветује спавање на свјетлости и прозрачне пиџаме и спавачице.материјал, који ćе упијати зној са тела.

Други начин да нас спречи да нам буде превруће током врућих ноћи, каже она, јесте да држите ролетне или завесе навучене у спаваћој соби цијели дан тако да свјетлост и топлота не уђу. "Ако вам је соба топлија него напољу, не држите прозоре отворене током дана, веć их отворите мало прије него што одете у кревет", предлаже она.

Такође, додаје, скините са кревета јоргане и тешка, дебела ћебад, остављајући само памучни чаршав или лагано памучно ћебе. Танка памучна ћебад упија зној, па их је увијек добро имати поред себе на кревету“, рекла је она, а за бољи сан на врућини препоручује туширање пола сата прије спавања.

"Као што многи мисле, не морате да се туширате хладном водом да бисте се охладили; помоћи ће и топли туш или купка, што такође снижава основну тјелесну температуру", објаснила је докторка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана