Да ли је боље бити раноранилац или "ноћна птица"

ГС
Foto: илустрација

Једна од класификација људи која се темељи на навикама спавања је она с подјелом на ранораниоце и "ноћне птице".

Уврежено је мишљење да се ранораниоци сматрају сусретљивијима од ноћних птица јер они који рано устају уопштено се лакше прилагођавају стандардним дневним распоредима.

Према прегледу истраживања из 2012. године, ранораниоци су пријавили виши ниво позитивних емоција. Међутим, врIJеди узети у обзир да се срећа и друге позитивне емоције могу лакше постићи кад вам ваш образац спавања омогућава да се лако афирмишете у друштву.

С друге стране, остваривање и одржавање романтичних веза и других врста међуљудских односа може бити тешко ако вам представља проблем да остајете будни након 8 или 9 сати увече. Бити ноћна птица свакако има неколико недостатака.

Будући да је већина друштва структурирана око дневног распореда, попут радног времена од 8 до 16х или дневне наставе у школи и на факултету, онима који устају касно можда ће бити теже задржати одређени посао.

Младе ноћне птице могу чак имати проблема с прилагођавањем на фиксни школски распоред. Извор из 2019. сугерише да се ноћне птице такође могу суочити с другим недостацима, укључујући повећани ризик од менталног здравља и метаболичке проблеме. Ипак, преференција вечерњих сати није увијек лоша ствар. Многи умјетници, писци и креативни професионалци сматрају да раде свој најбољи посао док остатак свијета тихо спава око њих.

Можете ли се промијенити образац спавања?

Према прегледу истраживања 2021. године о генима који нам покрећу биолошки сат, с временом бисмо могли имати више контроле над својим обрасцима спавања. Засад, те интервенције остају далеки сан и ниједна чаробна пилула неће ноћним птицама олакшати да ујутро рано устану из кревета.

Промјена обрасца спавања може довести до потешкоћа и захтјева промјене у типичном понашању спавања и изискује огромно стрпљење у процесу. Осим тога, образац спавања се може промијенити како старите. С уласком у средњу или старију одраслу доб, можда ћете почети устајати све раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана