Da li je bolje biti ranoranilac ili "noćna ptica"

GS
Foto: ilustracija

Jedna od klasifikacija ljudi koja se temelji na navikama spavanja je ona s podjelom na ranoranioce i "noćne ptice".

Uvreženo je mišljenje da se ranoranioci smatraju susretljivijima od noćnih ptica jer oni koji rano ustaju uopšteno se lakše prilagođavaju standardnim dnevnim rasporedima.

Prema pregledu istraživanja iz 2012. godine, ranoranioci su prijavili viši nivo pozitivnih emocija. Međutim, vrIJedi uzeti u obzir da se sreća i druge pozitivne emocije mogu lakše postići kad vam vaš obrazac spavanja omogućava da se lako afirmišete u društvu.

S druge strane, ostvarivanje i održavanje romantičnih veza i drugih vrsta međuljudskih odnosa može biti teško ako vam predstavlja problem da ostajete budni nakon 8 ili 9 sati uveče. Biti noćna ptica svakako ima nekoliko nedostataka.

Budući da je većina društva strukturirana oko dnevnog rasporeda, poput radnog vremena od 8 do 16h ili dnevne nastave u školi i na fakultetu, onima koji ustaju kasno možda će biti teže zadržati određeni posao.

Mlade noćne ptice mogu čak imati problema s prilagođavanjem na fiksni školski raspored. Izvor iz 2019. sugeriše da se noćne ptice takođe mogu suočiti s drugim nedostacima, uključujući povećani rizik od mentalnog zdravlja i metaboličke probleme. Ipak, preferencija večernjih sati nije uvijek loša stvar. Mnogi umjetnici, pisci i kreativni profesionalci smatraju da rade svoj najbolji posao dok ostatak svijeta tiho spava oko njih.

Možete li se promijeniti obrazac spavanja?

Prema pregledu istraživanja 2021. godine o genima koji nam pokreću biološki sat, s vremenom bismo mogli imati više kontrole nad svojim obrascima spavanja. Zasad, te intervencije ostaju daleki san i nijedna čarobna pilula neće noćnim pticama olakšati da ujutro rano ustanu iz kreveta.

Promjena obrasca spavanja može dovesti do poteškoća i zahtjeva promjene u tipičnom ponašanju spavanja i iziskuje ogromno strpljenje u procesu. Osim toga, obrazac spavanja se može promijeniti kako starite. S ulaskom u srednju ili stariju odraslu dob, možda ćete početi ustajati sve ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana