Црквени календар за арпил: Ово су најважнији четири велика празника

ГС
Foto: Илустрација

Доносимо вам детаљан црквени календар за април 2024. године., а обиљежавају се четири битна датума.

Ово су важни празници у црквеном календару за април мјесец.

Благовијести
Српска православна црква и вјерници 7. априла обиљежавају Благовијести, један од 12 највећих хришћанских празника који се слави се у знак сјећања на благу вест када је архангел Гаврило рекао Богородици да је Дух Свети њу одабрао да буде мајка Исусу Христу. Иначе, Благовијести спадају у Богородичине празнике и светкују га највише жене.

Сабор Светог Архангела Гаврила
Српска православна црква и вјерници 8. априла обиљежавају Сабор Светог архангела Гаврила који се сматра заштитником људи и животиња. Празнује се и његово јављање кроз сву историју људског спасења, а архангел Гаврило је благовијесник радости и један од седам ангела серафима који су учествовали у стварању свијета, најближих престолу Господу. Сабор Архангела Гаврила се прославља 8. априла и 26. јула као Летњи Аранђеловдан.

Лазарева субота – Врбица
Лазарева субота празнује се тачно осам дана пед Васкрс, уочи празника Цвијети. Ове године пада 27. априла. Празнује се у спомен на праведног Лазара, сљедбеника Христовог, кога је син Божји васкрснуо из мртвих. Овај дан уочи Ускрса је посвећен најмлађима и означава се као дјечји празник. На овај дан, обичај је да се око струка носе гранчице врбе, а дјеца носе и звончиће око врата, што симболично представља поздрав Христу, који је улазио у Јерусалим.

Цвијети
Српска православна црква и њени вјерници обиљежавају 28. априла Цвети, празник када је Исус Христ са својим ученицима свечано ушао у Јерусалим. Народ га је дочекао са палминим гранчицама и цвијећем, а овај догађај се сваке године прославља недјељу дана пред Васкрс. Цвијети се славе у свим хришћанским земљама, али код нас нарочито весело и свечано. Цвијети су покретни хришћански празник којим се обиљежава Христов улазак у Јерусалим што значи да се овај празник прославља у зависности од тога када је Васкрс јер се празнује недјељу дана раније прије највећег хришћанског празника, преноси Жена Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана