Crkveni kalendar za arpil: Ovo su najvažniji četiri velika praznika

GS
Foto: Ilustracija

Donosimo vam detaljan crkveni kalendar za april 2024. godine., a obilježavaju se četiri bitna datuma.

Ovo su važni praznici u crkvenom kalendaru za april mjesec.

Blagovijesti
Srpska pravoslavna crkva i vjernici 7. aprila obilježavaju Blagovijesti, jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi se u znak sjećanja na blagu vest kada je arhangel Gavrilo rekao Bogorodici da je Duh Sveti nju odabrao da bude majka Isusu Hristu. Inače, Blagovijesti spadaju u Bogorodičine praznike i svetkuju ga najviše žene.

Sabor Svetog Arhangela Gavrila
Srpska pravoslavna crkva i vjernici 8. aprila obilježavaju Sabor Svetog arhangela Gavrila koji se smatra zaštitnikom ljudi i životinja. Praznuje se i njegovo javljanje kroz svu istoriju ljudskog spasenja, a arhangel Gavrilo je blagovijesnik radosti i jedan od sedam angela serafima koji su učestvovali u stvaranju svijeta, najbližih prestolu Gospodu. Sabor Arhangela Gavrila se proslavlja 8. aprila i 26. jula kao Letnji Aranđelovdan.

Lazareva subota – Vrbica
Lazareva subota praznuje se tačno osam dana ped Vaskrs, uoči praznika Cvijeti. Ove godine pada 27. aprila. Praznuje se u spomen na pravednog Lazara, sljedbenika Hristovog, koga je sin Božji vaskrsnuo iz mrtvih. Ovaj dan uoči Uskrsa je posvećen najmlađima i označava se kao dječji praznik. Na ovaj dan, običaj je da se oko struka nose grančice vrbe, a djeca nose i zvončiće oko vrata, što simbolično predstavlja pozdrav Hristu, koji je ulazio u Jerusalim.

Cvijeti
Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju 28. aprila Cveti, praznik kada je Isus Hrist sa svojim učenicima svečano ušao u Jerusalim. Narod ga je dočekao sa palminim grančicama i cvijećem, a ovaj događaj se svake godine proslavlja nedjelju dana pred Vaskrs. Cvijeti se slave u svim hrišćanskim zemljama, ali kod nas naročito veselo i svečano. Cvijeti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obilježava Hristov ulazak u Jerusalim što znači da se ovaj praznik proslavlja u zavisnosti od toga kada je Vaskrs jer se praznuje nedjelju dana ranije prije najvećeg hrišćanskog praznika, prenosi Žena Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana