Цио регион пјевао је с њим: Тоше Проески би данас славио 40. рођендан

Г.С.
Цио регион пјевао је с њим: Тоше Проески би данас славио 40. рођендан

Тоше Проески неописиви музички таленат, хуманиста и прије свега велики човјек, да је жив данас би прославио свој 40. рођендан.

Рођен је 25. јануара у Прилепу у Македонији, у срцима свих упамћен као “Балкански анђео”, изгубио је живот 16. октобра у саобраћајној несрећи код Нове Градишке, у Хрватској, остављајући све у невјерици и неизрецивој туги.

Тоше је пјевањем почео да се бави још као десетогодишњак, а својом изузетном бојом гласа коју је пратила јака емоција, олако се изборио за статус миљеника свих простора бивше Југославије.

Освајао је прекрасним осмијехом и неупитним гласом, али прије свега красила га је скромност.

“Не желим да ми скидате капу, само желим да се поносите”, речи су које данас живе у свима који су га познавали.

Упоредо са музичким образовањем, професионалну каријеру Тоше је започео као 16-огодишњак, на музичкој манифестацији “Мелфест”, на којој је побједу однио нумером “Yesterday” групе “The Beatles”.

Двије године касније објавио је и свој први албум “Негде у ноћи”, а одмах потом, љлето исте године, одржао и свој први солистички концерт. Српску публику млади пјевач освојио је песмом “Чија си”, којом је побједио на фестивалу Беовизија 2003. године, а врло брзо је својим анђеоским гласом опчинио и суседне државе, Хрватску, Босну и Херцеговину и Словенију.

Готово свака његова пјесма је олако проналазила пут до срца публике, а хитови као што су “Тајно моја”, “Срце није камен”, “Лагала нас мала”, “Пратим те”, и многи други, и данас, несмањеним интензитетом, преносе емоције које је Тоше имао у изобиљу и тако радо дијелио са својом публиком.

Своју посвећеност другима доказивао је изнова и изнова кроз свој хуманитарни рад, а био је проглашен и амбасадором УНИЦЕФ-а, те је управо његова песма “This World” 2004. године постала химна ове хуманитарне организације.

Блистав живот “Балканског анђела” угасио се на трагичан начин, 17. октобра 2007. године, у саобраћајној несрећи, у Хрватској. Тоше, који је у том моменту спавао на мjесту сувозача, погинуо је на лицу мjеста, док су возач Георгиј Георгијевски и његова тадашња менаџерка Љиљана Петровић теже и лакше повређени.

Тоше Проески сахрањен је у родном Крушеву уз највише државне почасти, а на вjечни починак испратиле су га десетине хиљада људи.

Постхумно је проглашен почасним грађанином Македоније.

Трагична смрт прекинула га је у сновима и каријери, имао је само двадесет и шест година када се догодила кобна несрећа. Тоше је упркос младости иза себе оставио мноштво пjесама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана