Cio region pjevao je s njim: Toše Proeski bi danas slavio 40. rođendan

G.S.
Cio region pjevao je s njim: Toše Proeski bi danas slavio 40. rođendan

Toše Proeski neopisivi muzički talenat, humanista i prije svega veliki čovjek, da je živ danas bi proslavio svoj 40. rođendan.

Rođen je 25. januara u Prilepu u Makedoniji, u srcima svih upamćen kao “Balkanski anđeo”, izgubio je život 16. oktobra u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške, u Hrvatskoj, ostavljajući sve u nevjerici i neizrecivoj tugi.

Toše je pjevanjem počeo da se bavi još kao desetogodišnjak, a svojom izuzetnom bojom glasa koju je pratila jaka emocija, olako se izborio za status miljenika svih prostora bivše Jugoslavije.

Osvajao je prekrasnim osmijehom i neupitnim glasom, ali prije svega krasila ga je skromnost.

“Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite”, reči su koje danas žive u svima koji su ga poznavali.

Uporedo sa muzičkim obrazovanjem, profesionalnu karijeru Toše je započeo kao 16-ogodišnjak, na muzičkoj manifestaciji “Melfest”, na kojoj je pobjedu odnio numerom “Yesterday” grupe “The Beatles”.

Dvije godine kasnije objavio je i svoj prvi album “Negde u noći”, a odmah potom, ljleto iste godine, održao i svoj prvi solistički koncert. Srpsku publiku mladi pjevač osvojio je pesmom “Čija si”, kojom je pobjedio na festivalu Beovizija 2003. godine, a vrlo brzo je svojim anđeoskim glasom opčinio i susedne države, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Gotovo svaka njegova pjesma je olako pronalazila put do srca publike, a hitovi kao što su “Tajno moja”, “Srce nije kamen”, “Lagala nas mala”, “Pratim te”, i mnogi drugi, i danas, nesmanjenim intenzitetom, prenose emocije koje je Toše imao u izobilju i tako rado dijelio sa svojom publikom.

Svoju posvećenost drugima dokazivao je iznova i iznova kroz svoj humanitarni rad, a bio je proglašen i ambasadorom UNICEF-a, te je upravo njegova pesma “This World” 2004. godine postala himna ove humanitarne organizacije.

Blistav život “Balkanskog anđela” ugasio se na tragičan način, 17. oktobra 2007. godine, u saobraćajnoj nesreći, u Hrvatskoj. Toše, koji je u tom momentu spavao na mjestu suvozača, poginuo je na licu mjesta, dok su vozač Georgij Georgijevski i njegova tadašnja menadžerka Ljiljana Petrović teže i lakše povređeni.

Toše Proeski sahranjen je u rodnom Kruševu uz najviše državne počasti, a na vječni počinak ispratile su ga desetine hiljada ljudi.

Posthumno je proglašen počasnim građaninom Makedonije.

Tragična smrt prekinula ga je u snovima i karijeri, imao je samo dvadeset i šest godina kada se dogodila kobna nesreća. Toše je uprkos mladosti iza sebe ostavio mnoštvo pjesama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana