Брак који шокирао Норвешку

Г.С.
Брак који шокирао Норвешку

Брак норвешког престолонаследника принца Хокона који је оженио Мете Марит, самохрану мајку бурне прошлости, а скромног поријекла и образовања, и након двадесет година трајања помјера границе.

Био је то брак над којим су се згражавали конзервативни Норвежани, али који је помјерио стандарде и охрабрио многе нежење.

Када се 2001. године норвешки престолонаследник принц Хокон оженио Мете Марит, самохраном мајком бурне прошлости, а скромног поријекла и образовања, био је то брак над којим су се згражавали конзервативни Норвежани, али који је помјерио стандарде и охрабрио многе нежење из европских краљевских породица да брачну срећу потраже изван досадних и уских кругова “плаве крви”.

Каква је модерна Пепељуга 21. века?

То више није смерна, послушна и повучена дјевојка њежне љепоте, која вриједно ради у кући, трпи малтретирања зле маћехе и сестара и неуморно им помаже, сањајући да ће једнога дана и она на балу упознати свог принца и живјети с њим срећно до краја живота.

Норвешка Пепељуга зове се Мете Марит Тјесем Хејби. Дијете је разведених родитеља, дуге плаве косе, чији је отац утјеху послије развода пронашао у браку са некадашњом стриптизетом.

Мете Марит је рано кренула странпутицом, понављајући разреде у средњој школи, одрастајући на рејв журкама 90-тих, препуним алкохола и дроге и повремено радећи као конобарица.

А онда је на највећем норвешком музичком фестивалу упознала њега – лијепог принца Хокона, престолонаслиједника Норвешке, потомка британске краљице Викторије.

И – није се десило ништа!

Свако је отишао својој кући и наставио својим путем.

Мете Марит је родила сина из ванбрачне везе са човјеком осуђеним за насилно понашање и посједовање наркотика.

Неколико година касније поново се срела са Хоконом, зближили су се, завољели и убрзо почели и да живе заједно, без званично објављених зарука.

Медији су се заинтересовали и кренули да чепркају по дивљој прошлости будуће принцезе. Норвешка јавност била је скандализована Хоконовим избором, у јавности се чак водила дебата о укидању монархије. Хокон је био спреман да се због љубави одрекне и трона.

Будућој невјести папараци нису давали мира. Да би купила гардеробу, бјежала је у Њујорк, гдје је нико не препознаје.

Међутим, њен шарм, непосредност и искреност убрзо су стекли наклоност краљевске породице, али и шире јавности.

На конференцији за новинаре, уочи вјенчања, са сузама у очима, извинила се нацији због своје бурне прошлости и рекла да не подржава употребу дрога.

Мете Марит и престолонаследник Хокон венчали су се 25. августа 2001. у катедрали у Ослу. Остаће упамћене ријечи бискупа који их је венчао: “Тријумфовала је љубав, а љубав је најважнија на свијету, важнија и од вјере и од наде. Ово је постмодерни брак!”

Кум на вјенчању био је дански престолонаслиједник принц Фредерик, који ће коју годину касније и сам оженити дјевојку без плаве крви, али додуше и без сличних костура у орману, Тасманијку Мери Доналдсон.

Како би оправдала указано повјерење, Мете Марит је почела да се образује и усавршава. Краљевска кућа саопштила је да је похађала курсеве на разним универзитетима, од Лондона до Осла, додуше без дипломе, да би 2012. стекла звање мастера менаџмента.

Додијељене су јој и бројне друштвене функције, од којих су неке изазвале критике дијела јавности, због сумњи у адекватност њених квалификација.

Свјетски економски форум ју је прогласио једним од младих лидера данашњице.

Уједно је и амбасадор норвешке књижевности у свијету.

Првих година брака родила је двоје дјеце, престолонаслиједницу принцезу Ингрид Александру и принца Свере Магнуса.

Норвешка је 1990. промјенила правило наслиједне мушке примогенитуре. Ипак, то се правило не примјењује ретроактивно, па је принц Хокон остао наслиједник круне, а не његова старија сестра Марта Луиз. Зато ће 17-годишња Ингрид Александра једнога дана постати прва жена која ће владати Норвешком послије краљице Маргарете у 15. вијеку.

Први син Мете Марит, Маријус Борг, нема никакву титулу и није дио званичне краљевске породице, иако је одрастао у њиховом домаћинству. Овај 24-годишњак сада живи углавном у САД и труди се да не скреће пажњу јавности на себе.

Осим бројним здравственим проблемима које је имала посљедњих година са хроничном плућном болешћу, ни његова мајка не привлачи више толико медијске пажње.

Ипак, критикована је због помоћи коју је пружила једном брачном пару блиском краљевској породици да нађе сурогат мајку у Индији, што је процедура која је у Норвешкој забрањена.

Такође, у јавност је избила и прича о познанству и дружењу Мете Марит са Џефријем Епстином, касније осуђеним подводачем и сексуалним преступником, који је под мистериозним околностима извршио самоубиство у америчком затвору. Принцеза се тим поводом обраћала јавности, жалећи што није добро проучила Епстинову прошлост.

Прослава 20-годишњице брака норвешког принчевског пара обиљежена је само симболично, јер је њихова ћерка добила ових дана ковид 19, па је цијела породица остала у изолацији.

Љубав је одољела изазовима и времена и предрасуда. Мете Марит не вјерује да живи као у бајци и признаје: “Не осјећам се као Пепељуга”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана