Brak koji šokirao Norvešku

G.S.
Brak koji šokirao Norvešku

Brak norveškog prestolonaslednika princa Hokona koji je oženio Mete Marit, samohranu majku burne prošlosti, a skromnog porijekla i obrazovanja, i nakon dvadeset godina trajanja pomjera granice.

Bio je to brak nad kojim su se zgražavali konzervativni Norvežani, ali koji je pomjerio standarde i ohrabrio mnoge neženje.

Kada se 2001. godine norveški prestolonaslednik princ Hokon oženio Mete Marit, samohranom majkom burne prošlosti, a skromnog porijekla i obrazovanja, bio je to brak nad kojim su se zgražavali konzervativni Norvežani, ali koji je pomjerio standarde i ohrabrio mnoge neženje iz evropskih kraljevskih porodica da bračnu sreću potraže izvan dosadnih i uskih krugova “plave krvi”.

Kakva je moderna Pepeljuga 21. veka?

To više nije smerna, poslušna i povučena djevojka nježne ljepote, koja vrijedno radi u kući, trpi maltretiranja zle maćehe i sestara i neumorno im pomaže, sanjajući da će jednoga dana i ona na balu upoznati svog princa i živjeti s njim srećno do kraja života.

Norveška Pepeljuga zove se Mete Marit Tjesem Hejbi. Dijete je razvedenih roditelja, duge plave kose, čiji je otac utjehu poslije razvoda pronašao u braku sa nekadašnjom striptizetom.

Mete Marit je rano krenula stranputicom, ponavljajući razrede u srednjoj školi, odrastajući na rejv žurkama 90-tih, prepunim alkohola i droge i povremeno radeći kao konobarica.

A onda je na najvećem norveškom muzičkom festivalu upoznala njega – lijepog princa Hokona, prestolonaslijednika Norveške, potomka britanske kraljice Viktorije.

I – nije se desilo ništa!

Svako je otišao svojoj kući i nastavio svojim putem.

Mete Marit je rodila sina iz vanbračne veze sa čovjekom osuđenim za nasilno ponašanje i posjedovanje narkotika.

Nekoliko godina kasnije ponovo se srela sa Hokonom, zbližili su se, zavoljeli i ubrzo počeli i da žive zajedno, bez zvanično objavljenih zaruka.

Mediji su se zainteresovali i krenuli da čeprkaju po divljoj prošlosti buduće princeze. Norveška javnost bila je skandalizovana Hokonovim izborom, u javnosti se čak vodila debata o ukidanju monarhije. Hokon je bio spreman da se zbog ljubavi odrekne i trona.

Budućoj nevjesti paparaci nisu davali mira. Da bi kupila garderobu, bježala je u Njujork, gdje je niko ne prepoznaje.

Međutim, njen šarm, neposrednost i iskrenost ubrzo su stekli naklonost kraljevske porodice, ali i šire javnosti.

Na konferenciji za novinare, uoči vjenčanja, sa suzama u očima, izvinila se naciji zbog svoje burne prošlosti i rekla da ne podržava upotrebu droga.

Mete Marit i prestolonaslednik Hokon venčali su se 25. avgusta 2001. u katedrali u Oslu. Ostaće upamćene riječi biskupa koji ih je venčao: “Trijumfovala je ljubav, a ljubav je najvažnija na svijetu, važnija i od vjere i od nade. Ovo je postmoderni brak!”

Kum na vjenčanju bio je danski prestolonaslijednik princ Frederik, koji će koju godinu kasnije i sam oženiti djevojku bez plave krvi, ali doduše i bez sličnih kostura u ormanu, Tasmanijku Meri Donaldson.

Kako bi opravdala ukazano povjerenje, Mete Marit je počela da se obrazuje i usavršava. Kraljevska kuća saopštila je da je pohađala kurseve na raznim univerzitetima, od Londona do Osla, doduše bez diplome, da bi 2012. stekla zvanje mastera menadžmenta.

Dodijeljene su joj i brojne društvene funkcije, od kojih su neke izazvale kritike dijela javnosti, zbog sumnji u adekvatnost njenih kvalifikacija.

Svjetski ekonomski forum ju je proglasio jednim od mladih lidera današnjice.

Ujedno je i ambasador norveške književnosti u svijetu.

Prvih godina braka rodila je dvoje djece, prestolonaslijednicu princezu Ingrid Aleksandru i princa Svere Magnusa.

Norveška je 1990. promjenila pravilo naslijedne muške primogeniture. Ipak, to se pravilo ne primjenjuje retroaktivno, pa je princ Hokon ostao naslijednik krune, a ne njegova starija sestra Marta Luiz. Zato će 17-godišnja Ingrid Aleksandra jednoga dana postati prva žena koja će vladati Norveškom poslije kraljice Margarete u 15. vijeku.

Prvi sin Mete Marit, Marijus Borg, nema nikakvu titulu i nije dio zvanične kraljevske porodice, iako je odrastao u njihovom domaćinstvu. Ovaj 24-godišnjak sada živi uglavnom u SAD i trudi se da ne skreće pažnju javnosti na sebe.

Osim brojnim zdravstvenim problemima koje je imala posljednjih godina sa hroničnom plućnom bolešću, ni njegova majka ne privlači više toliko medijske pažnje.

Ipak, kritikovana je zbog pomoći koju je pružila jednom bračnom paru bliskom kraljevskoj porodici da nađe surogat majku u Indiji, što je procedura koja je u Norveškoj zabranjena.

Takođe, u javnost je izbila i priča o poznanstvu i druženju Mete Marit sa Džefrijem Epstinom, kasnije osuđenim podvodačem i seksualnim prestupnikom, koji je pod misterioznim okolnostima izvršio samoubistvo u američkom zatvoru. Princeza se tim povodom obraćala javnosti, žaleći što nije dobro proučila Epstinovu prošlost.

Proslava 20-godišnjice braka norveškog prinčevskog para obilježena je samo simbolično, jer je njihova ćerka dobila ovih dana kovid 19, pa je cijela porodica ostala u izolaciji.

Ljubav je odoljela izazovima i vremena i predrasuda. Mete Marit ne vjeruje da živi kao u bajci i priznaje: “Ne osjećam se kao Pepeljuga”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana