Бивша звијезда филмова за одрасле уз фотографију себе споменула Теслу

Г.С.
Бивша звијезда филмова за одрасле уз фотографију себе споменула Теслу

Америчка предузетница и списатељица, бивша звијезда филмова за одрасле српског поријекла, Џесика Стојадиновић Стоја, налази се у аустријском Грацу, и фотографисала се испред Техничког универзитета, гдје је Тесла студирао.

Стоја је уз фотографију написала је да “слуша голубове” испред зграде “у којој је Тесла студирао”.

Потом се нашалила да је наш легендарни научник изабрао баш тај Универзитет, “јер је волео голубове”, а фотографију можете видјети овдjе.

Тесла, након што је оздравио од колере која је у том периоду однијела много живота, 1875. године уписао је Вишу техничку школу (сада Технички универзитет) у Грацу, која је у то вријеме окупљала најбоље студенте из југоисточне Европе и сјеверне Италије.

Тесла је исказао више него потребног интересовања за савладавање предмета и испрва је изузетно марљиво учио - свакодневно од три часа ујутру до 23 часа увече. Спавао је веома мало, свега четири сата дневно и све слободно вријеме проводио у учењу.

Међутим, Теслина марљивост и интересовање су се након неког времена умањили и због тога му је била умањена и стипендија коју је примао, па је у зимском семестру 1877/1878 исписан због неплаћања. Тада је покушао да настави студије на другом мјесту, па је преко Марибора и Будимпеште дошао до Париза. На Техничкој школи у Грацу никада није дипломирао, нити је добио оцијене за посљедњи семестар.

Стоја је била међу омиљеним глумицама у својој индустрији, популарна и на нашим просторима због свог српског поријекла.

Своју енергију је касније преусмјерила на писање књига и предузетништво. Иако није више дио индустрије за одрасле, повремено избацује сличан садржај и режира филмове у том жанру.

Већи каријерни искорак направила је 2018. године, када је преузела своју прву улогу ван порнографске индутрије у остварењу “Ederlezi Rising” које је режирао Лазар Бодрожа.

Често посјећује Београд и активно учи српски језик, што јој помаже да се повеже са својим коријенима, преноси Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана