Bivša zvijezda filmova za odrasle uz fotografiju sebe spomenula Teslu

G.S.
Bivša zvijezda filmova za odrasle uz fotografiju sebe spomenula Teslu

Američka preduzetnica i spisateljica, bivša zvijezda filmova za odrasle srpskog porijekla, Džesika Stojadinović Stoja, nalazi se u austrijskom Gracu, i fotografisala se ispred Tehničkog univerziteta, gdje je Tesla studirao.

Stoja je uz fotografiju napisala je da “sluša golubove” ispred zgrade “u kojoj je Tesla studirao”.

Potom se našalila da je naš legendarni naučnik izabrao baš taj Univerzitet, “jer je voleo golubove”, a fotografiju možete vidjeti ovdje.

Tesla, nakon što je ozdravio od kolere koja je u tom periodu odnijela mnogo života, 1875. godine upisao je Višu tehničku školu (sada Tehnički univerzitet) u Gracu, koja je u to vrijeme okupljala najbolje studente iz jugoistočne Evrope i sjeverne Italije.

Tesla je iskazao više nego potrebnog interesovanja za savladavanje predmeta i isprva je izuzetno marljivo učio - svakodnevno od tri časa ujutru do 23 časa uveče. Spavao je veoma malo, svega četiri sata dnevno i sve slobodno vrijeme provodio u učenju.

Međutim, Teslina marljivost i interesovanje su se nakon nekog vremena umanjili i zbog toga mu je bila umanjena i stipendija koju je primao, pa je u zimskom semestru 1877/1878 ispisan zbog neplaćanja. Tada je pokušao da nastavi studije na drugom mjestu, pa je preko Maribora i Budimpešte došao do Pariza. Na Tehničkoj školi u Gracu nikada nije diplomirao, niti je dobio ocijene za posljednji semestar.

Stoja je bila među omiljenim glumicama u svojoj industriji, popularna i na našim prostorima zbog svog srpskog porijekla.

Svoju energiju je kasnije preusmjerila na pisanje knjiga i preduzetništvo. Iako nije više dio industrije za odrasle, povremeno izbacuje sličan sadržaj i režira filmove u tom žanru.

Veći karijerni iskorak napravila je 2018. godine, kada je preuzela svoju prvu ulogu van pornografske indutrije u ostvarenju “Ederlezi Rising” koje je režirao Lazar Bodroža.

Često posjećuje Beograd i aktivno uči srpski jezik, što joj pomaže da se poveže sa svojim korijenima, prenosi B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana