Бивша жена Ел Багдадија: Удала сам се за нормалног човјека, предавача на Универзитету

Агенције
Бивша жена Ел Багдадија: Удала сам се за нормалног човјека, предавача на Универзитету

Лидер такозване Исламске државе Абу Бакир ал-Багдади убијен је током викенда, а поред њега усмрћене су и двије жене које су носиле прслуке са експлозивом, али који нису експлодирали, као и троје дјеце.

Овог терористу САД су дуго тражиле, а амерички предсједник Доналд Трамп рекао је да је војна операција у којој је убијен вођа Исламске државе Абу Бакр ал Багдади значајнија од оне у којој је убијен Осама бин Ладен 2011. године током Обамине владавине.

Прије двије године, бивша супруга најтраженијег човека на сијвету - шефа исламистичке групе ИСИЛ - Сага ел Дулајми (30) дала је интервју шведској телевизији и том приликом изјавила да се тада удала за "нормалну особу, предавача на универзитету", те да не зна како је завршио као глава терористичке групе.

Прочитајте изводе из њеног интервјуа за шведску телевизију, који је дала прије три године, а пренио га Спутњик.

"Удала сам се за нормалну особу, универзитетског предавача. У то вријеме се звао Хишам Мухамед", прича Сага ел Дулајми, бивша супруга лидера најопасније џихадистичке групе на свијету, ИСИЛ, у интервјуу за шведску телевизију "Експресен".

То јој је први интервјуу од како је пуштена из либанског затвора 2015. године.

Сага је одрасла у конзервативној добростојећој породици у Багдаду. Прије него што је срела човјека који је постао познат као Абу Бакр ел Багдади, већ је једном била удата и из тог брака има двојицу близанаца.

Њен први муж био је тјелохранитељ Садама Хусеина и убијен је борећи се против америчких трупа у Ираку само годину дана након вјенчања.

У Ираку и у муслиманским заједницама дозвољено је да се ожењени мушкарци ожене удовицама, тако да могу да брину о њиховој дјеци. Они вјерују да је то добро дјело за које ће бити награђени након смрти. На овај начин Сага се удала за Багдадија.

"Нисам примјетила да је био активиста на било који начин. Преселили смо се у његов дом и тамо смо живјели. Много нас је било у истом стану и то је било тешко. Били смо он, ја и моја дјеца и његова прва жена и њена дјеца", објашњава Сага.

Човјек који је у то вријеме био познат као Хишам Мухамед није рекао својој првој жени да је хтио да се ожени други пут. И Сага каже да ће радије да заборави свој први сусрет са првом Багдадијевом женом.

"Он није много говорио о својој прошлости. Био је тајанствен. Није био нарочито причљив. Сретали смо се у вечерњим сатима, током вечере. Проводио је дане на универзитету, гдје је предавао религију и шеријат. Понекад би нестајао на неколико дана. Рекао би да иде да посјети свог брата", присјећа се она.

"Не, нисам била заљубљена у њега. Нисам га вољела. Он је био загонетан човјек. Није се могла водити расправа нити нормалан разговор са њим."

"У вечерњим сатима, када дође кући, најчешће бисмо вечерали заједно…. Он је давао наређење, ништа више", каже она.

Оставила га је послије само три месеца брака не знајући да је трудна. Њихова заједничка ћерка Хогар сада има 11 година.

"Она је понијела сву тежину на својим плећима. Шта су дјеца крива у свему томе? Није она крива што је ћерка најтраженијег терористе на свијету."

Након свих њених проблема у Ираку и Сирији, гдје се преселила послије инвазије на Ирак, Сага каже да сада жели да живи у Европи, а не у арапским земљама.

"Шта је моја кривица? Ја сам се удала за њега 2008. Сада смо разведени. Ја сам била та која га је оставила. Ја сам жена која је прошла кроз много тога и која је била и у затвору. Да сам хтјела да живим са Багдадијем, могла сам да живим као принцеза. Не желим новац. Желим да живим у слободи."

Сага се поново удала и добила још једног сина, своје четврто дијете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана