Bivša žena El Bagdadija: Udala sam se za normalnog čovjeka, predavača na Univerzitetu

Agencije
Bivša žena El Bagdadija: Udala sam se za normalnog čovjeka, predavača na Univerzitetu

Lider takozvane Islamske države Abu Bakir al-Bagdadi ubijen je tokom vikenda, a pored njega usmrćene su i dvije žene koje su nosile prsluke sa eksplozivom, ali koji nisu eksplodirali, kao i troje djece.

Ovog teroristu SAD su dugo tražile, a američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je vojna operacija u kojoj je ubijen vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi značajnija od one u kojoj je ubijen Osama bin Laden 2011. godine tokom Obamine vladavine.

Prije dvije godine, bivša supruga najtraženijeg čoveka na sijvetu - šefa islamističke grupe ISIL - Saga el Dulajmi (30) dala je intervju švedskoj televiziji i tom prilikom izjavila da se tada udala za "normalnu osobu, predavača na univerzitetu", te da ne zna kako je završio kao glava terorističke grupe.

Pročitajte izvode iz njenog intervjua za švedsku televiziju, koji je dala prije tri godine, a prenio ga Sputnjik.

"Udala sam se za normalnu osobu, univerzitetskog predavača. U to vrijeme se zvao Hišam Muhamed", priča Saga el Dulajmi, bivša supruga lidera najopasnije džihadističke grupe na svijetu, ISIL, u intervjuu za švedsku televiziju "Ekspresen".

To joj je prvi intervjuu od kako je puštena iz libanskog zatvora 2015. godine.

Saga je odrasla u konzervativnoj dobrostojećoj porodici u Bagdadu. Prije nego što je srela čovjeka koji je postao poznat kao Abu Bakr el Bagdadi, već je jednom bila udata i iz tog braka ima dvojicu blizanaca.

Njen prvi muž bio je tjelohranitelj Sadama Huseina i ubijen je boreći se protiv američkih trupa u Iraku samo godinu dana nakon vjenčanja.

U Iraku i u muslimanskim zajednicama dozvoljeno je da se oženjeni muškarci ožene udovicama, tako da mogu da brinu o njihovoj djeci. Oni vjeruju da je to dobro djelo za koje će biti nagrađeni nakon smrti. Na ovaj način Saga se udala za Bagdadija.

"Nisam primjetila da je bio aktivista na bilo koji način. Preselili smo se u njegov dom i tamo smo živjeli. Mnogo nas je bilo u istom stanu i to je bilo teško. Bili smo on, ja i moja djeca i njegova prva žena i njena djeca", objašnjava Saga.

Čovjek koji je u to vrijeme bio poznat kao Hišam Muhamed nije rekao svojoj prvoj ženi da je htio da se oženi drugi put. I Saga kaže da će radije da zaboravi svoj prvi susret sa prvom Bagdadijevom ženom.

"On nije mnogo govorio o svojoj prošlosti. Bio je tajanstven. Nije bio naročito pričljiv. Sretali smo se u večernjim satima, tokom večere. Provodio je dane na univerzitetu, gdje je predavao religiju i šerijat. Ponekad bi nestajao na nekoliko dana. Rekao bi da ide da posjeti svog brata", prisjeća se ona.

"Ne, nisam bila zaljubljena u njega. Nisam ga voljela. On je bio zagonetan čovjek. Nije se mogla voditi rasprava niti normalan razgovor sa njim."

"U večernjim satima, kada dođe kući, najčešće bismo večerali zajedno…. On je davao naređenje, ništa više", kaže ona.

Ostavila ga je poslije samo tri meseca braka ne znajući da je trudna. Njihova zajednička ćerka Hogar sada ima 11 godina.

"Ona je ponijela svu težinu na svojim plećima. Šta su djeca kriva u svemu tome? Nije ona kriva što je ćerka najtraženijeg teroriste na svijetu."

Nakon svih njenih problema u Iraku i Siriji, gdje se preselila poslije invazije na Irak, Saga kaže da sada želi da živi u Evropi, a ne u arapskim zemljama.

"Šta je moja krivica? Ja sam se udala za njega 2008. Sada smo razvedeni. Ja sam bila ta koja ga je ostavila. Ja sam žena koja je prošla kroz mnogo toga i koja je bila i u zatvoru. Da sam htjela da živim sa Bagdadijem, mogla sam da živim kao princeza. Ne želim novac. Želim da živim u slobodi."

Saga se ponovo udala i dobila još jednog sina, svoje četvrto dijete.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana