Била је муза Салвадора Далија: И даље важи за најљепшу жену на свијету

Г.С.
Била је муза Салвадора Далија: И даље важи за најљепшу жену на свијету

Кармен Делорефис и у деветој деценији важи за једну од најљепших жена на свијету. Она је такође и најстарија манекенка која се и дан-данас бави моделингом.

Виртуозна манекенка рођена је 3. јуна 1931. године у Њујорку, а до своје 12. године промјенила је 13 школа. Подршку мајке није имала, а још у младом периоду она јој је често говорила да има уши као врата од лимузине. Упркос вербалном малтретирању своје мајке, постала је најтраженији модел свих времена.

Са 13 година, док се возила аутобусом на час балета, пришла јој је супруга фотографа Хермана Ландшофа и питала је да буде модел. Њене пробне фотографије, снимљене на Џоунс Беачу, према њеном мишљењу биле су “промашај”.

Године 1946. њен кум ју је упознао с челницима култног модног магазина “Вогуе” и 15-годишњакиња је потписала уговор за 7.50 долара на сат.

Појавила се на Воговој насловној страни у октобру 1947. године, те је тако, са 16 година, постала једна од најмлађих модела која је доспијела на насловној страни овог престижног часописа.

У Кармениним раним манекенским годинама, “Вогуе” је морао да пошаље приправнике у њен стан, како би је обавијестили о пословима, јер она и њена мајка нису имале телефон.

Возила се ролерима на снимања како би уштедела на превозу, а није ријеткост да је била и неухрањена.

Њена финансијска ситуацијало мало се промјенила, јер су мајка и она почеле да зарађиују новац од одјеће коју су саме шиле, али и даље није било довољно за пристојан живот.

Мајка ју је често слала у домове за незбринуту дјецу, све док не би сакупила довољно новца да изнајми поново собу за њих двије.

Напокон, повишицу је добила 1947. године, која је износила 25 долара на сат, а ангажмани су се низали један за другим.

У каријери је радила с много престижних фотографа као што су Ирвинг Пен, Франческо Скавуљо, Норман Паркинсон и Ричард Аведон. Била је модел за “Харпер’с Базаар” 1960. године.

Њена фотографија “Carmen Las Meninas” је постала позната широм свијета, а била је и муза Салвадора Далија.

Како су године пролазиле и ангажмани низали, почела је да зарађује на каталозима и рекламама за доњи веш, што јој је доносило зараду од 300 долара на сат, те је поставило на пиједестал и учинило најплаћенијим моделом педесетих година, а 1953. године придружује се модној агенцији “Форд”.

Почела је да се појављује на ревијама Џона Галлиана 2000. године, а 2004. шетала је модним пистама култног бренда “Хермес”, а 2011.године радила је и код Алберта Феретија.

Није имала среће у љубави

Међутим, ова дама и није имала много среће у љубави. Шездесете године удала се за јако ауторитативног супруга, а са њим је добила ћерку- Лауру. Брак није потрајао,а она се преудала за фотографа Ричарда Хеимана с којим је такође у браку била неколико мјесеци.

То није обесхрабрило Кармен да нађе своју љубав, па је и трећи пут обукла вјенчаницу. Судбоносно “да” рекла је Ричарду Каплану, младом архитекти који је девет година био млађи од ње.

Међутим, ни овај брак није имао срећан завршетак, а архитекта ју је напустио. Са 50 година почела је опет да се бави манекенством, како би зарадила за свој живот, али и живот своје ћерке.

То јој полази за руком, па и налази нову љубав - Даниела Сускинда, телевизијског водитеља за којег се, такође, удала.

Међутим, четврти супруг убрзо је погинуо у саобраћајној несрећи, а Кармен је опет остала сама.

Велика подршка младим колегиницама

Лијепу и симпатичну Кармен воле и цијене млађе колегинице, јер им пружа моралну и психичку подршку.

Њено дуго и бурно постојање, смисао за гламур и неустрашивост постали су истински мит.

Познат је њен цитат: “Не вјерујем у сахране. јВерујем у слављење живота и показивање људима колико ти је стало до њих док су живи”.

Кармен је одувијек била и остала симбол аутентичне љепоте. С тим јагодицама, цртама лица и задивљујућом бијелом косом, она је, према мишљењу и највећих критичара, сада љепша него икад прије.

Једне прилике је изјавила: “У посљедњих 25 година била сам на насловним странама познатих часописа више него у цијелој својој каријери”.

Својевремено је истакла да је тајна њене непролазне љепоте врло једноставна: много сна, много пливања и не размишљати о томе колико вам је година.

Такође, Кармен је ушла у Гинисову књигу рекорда као модел с најдужом каријером

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана