Bila je muza Salvadora Dalija: I dalje važi za najljepšu ženu na svijetu

G.S.
Bila je muza Salvadora Dalija: I dalje važi za najljepšu ženu na svijetu

Karmen Delorefis i u devetoj deceniji važi za jednu od najljepših žena na svijetu. Ona je takođe i najstarija manekenka koja se i dan-danas bavi modelingom.

Virtuozna manekenka rođena je 3. juna 1931. godine u Njujorku, a do svoje 12. godine promjenila je 13 škola. Podršku majke nije imala, a još u mladom periodu ona joj je često govorila da ima uši kao vrata od limuzine. Uprkos verbalnom maltretiranju svoje majke, postala je najtraženiji model svih vremena.

Sa 13 godina, dok se vozila autobusom na čas baleta, prišla joj je supruga fotografa Hermana Landšofa i pitala je da bude model. Njene probne fotografije, snimljene na Džouns Beaču, prema njenom mišljenju bile su “promašaj”.

Godine 1946. njen kum ju je upoznao s čelnicima kultnog modnog magazina “Vogue” i 15-godišnjakinja je potpisala ugovor za 7.50 dolara na sat.

Pojavila se na Vogovoj naslovnoj strani u oktobru 1947. godine, te je tako, sa 16 godina, postala jedna od najmlađih modela koja je dospijela na naslovnoj strani ovog prestižnog časopisa.

U Karmeninim ranim manekenskim godinama, “Vogue” je morao da pošalje pripravnike u njen stan, kako bi je obavijestili o poslovima, jer ona i njena majka nisu imale telefon.

Vozila se rolerima na snimanja kako bi uštedela na prevozu, a nije rijetkost da je bila i neuhranjena.

Njena finansijska situacijalo malo se promjenila, jer su majka i ona počele da zarađiuju novac od odjeće koju su same šile, ali i dalje nije bilo dovoljno za pristojan život.

Majka ju je često slala u domove za nezbrinutu djecu, sve dok ne bi sakupila dovoljno novca da iznajmi ponovo sobu za njih dvije.

Napokon, povišicu je dobila 1947. godine, koja je iznosila 25 dolara na sat, a angažmani su se nizali jedan za drugim.

U karijeri je radila s mnogo prestižnih fotografa kao što su Irving Pen, Frančesko Skavuljo, Norman Parkinson i Ričard Avedon. Bila je model za “Harper’s Bazaar” 1960. godine.

Njena fotografija “Carmen Las Meninas” je postala poznata širom svijeta, a bila je i muza Salvadora Dalija.

Kako su godine prolazile i angažmani nizali, počela je da zarađuje na katalozima i reklamama za donji veš, što joj je donosilo zaradu od 300 dolara na sat, te je postavilo na pijedestal i učinilo najplaćenijim modelom pedesetih godina, a 1953. godine pridružuje se modnoj agenciji “Ford”.

Počela je da se pojavljuje na revijama Džona Galliana 2000. godine, a 2004. šetala je modnim pistama kultnog brenda “Hermes”, a 2011.godine radila je i kod Alberta Feretija.

Nije imala sreće u ljubavi

Međutim, ova dama i nije imala mnogo sreće u ljubavi. Šezdesete godine udala se za jako autoritativnog supruga, a sa njim je dobila ćerku- Lauru. Brak nije potrajao,a ona se preudala za fotografa Ričarda Heimana s kojim je takođe u braku bila nekoliko mjeseci.

To nije obeshrabrilo Karmen da nađe svoju ljubav, pa je i treći put obukla vjenčanicu. Sudbonosno “da” rekla je Ričardu Kaplanu, mladom arhitekti koji je devet godina bio mlađi od nje.

Međutim, ni ovaj brak nije imao srećan završetak, a arhitekta ju je napustio. Sa 50 godina počela je opet da se bavi manekenstvom, kako bi zaradila za svoj život, ali i život svoje ćerke.

To joj polazi za rukom, pa i nalazi novu ljubav - Daniela Suskinda, televizijskog voditelja za kojeg se, takođe, udala.

Međutim, četvrti suprug ubrzo je poginuo u saobraćajnoj nesreći, a Karmen je opet ostala sama.

Velika podrška mladim koleginicama

Lijepu i simpatičnu Karmen vole i cijene mlađe koleginice, jer im pruža moralnu i psihičku podršku.

Njeno dugo i burno postojanje, smisao za glamur i neustrašivost postali su istinski mit.

Poznat je njen citat: “Ne vjerujem u sahrane. jVerujem u slavljenje života i pokazivanje ljudima koliko ti je stalo do njih dok su živi”.

Karmen je oduvijek bila i ostala simbol autentične ljepote. S tim jagodicama, crtama lica i zadivljujućom bijelom kosom, ona je, prema mišljenju i najvećih kritičara, sada ljepša nego ikad prije.

Jedne prilike je izjavila: “U posljednjih 25 godina bila sam na naslovnim stranama poznatih časopisa više nego u cijeloj svojoj karijeri”.

Svojevremeno je istakla da je tajna njene neprolazne ljepote vrlo jednostavna: mnogo sna, mnogo plivanja i ne razmišljati o tome koliko vam je godina.

Takođe, Karmen je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao model s najdužom karijerom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana