Бајден враћа традицију, љубимци поново у Бијелој кући

Б92
Foto: Фејсбук

Избором Џоа Бајдена за америчког предсједника вратиће се дуга традиција да у Бијелој кући бораве и кућни љубимци, пише ББЦ.

Британски медиј наводи да је Доналд Трамп био први амерички предсједник послије више од 100 година који није имао љубимца.

Бајден ће у Бијелу кућу након инаугурације у јануару довести своја два њемачка овчара, Чемпа и Мејџора.

Његови пси имају мноштво обожавалаца на друштвеним мрежама, а налог на Твитеру отворен у њихово име има десетине хиљада пратилаца.

Бајден је добио Чемпа као штене, након што је изабран за потпредседника САД 2008. године.

Супруга Џил обећала му је љубимца послије избора, а име су изабрали њихови унуци.

Мејџора су Бајденови удомили 2018. из Хуманитарне асоцијације из Делавера.

Бројни амерички предсједници имали су љубимце, па су португалски водени пси Бо и Сани били становници Бијеле куће у вријеме мандата Барака Обаме.

У вријеме Била Клинтона први амерички пас био је брано лабрадор по имену Бади, али је у Бијелој кући боравила и мачка Сокс.

Џорџ Буш Млађи имао је два шкотска теријера, Мис Бизли и Барнија.

Даље кроз историју забиљежено је и да је љубимац Линдона Б. Џонсона био мјешанац теријера по имену Јуки, а међу најпознатијим првим псима је шкотски теријер Френклина Д. Рузвелта, Фала.

Према Музеју предсједничких љубимаца, Фали је сваког јутра на предсједниковом послужавнику са доручком доношена кост, а била му је додијељена и секретарица која је одговарала на његову пошту.

О Фали су снимани филмови, а у Меморијалном центру Френклин Делано Рузвелт у Вашигтону налази се и његова статуа поред бившег предсједника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана