Bajden vraća tradiciju, ljubimci ponovo u Bijeloj kući

B92
Foto: Fejsbuk

Izborom Džoa Bajdena za američkog predsjednika vratiće se duga tradicija da u Bijeloj kući borave i kućni ljubimci, piše BBC.

Britanski medij navodi da je Donald Tramp bio prvi američki predsjednik poslije više od 100 godina koji nije imao ljubimca.

Bajden će u Bijelu kuću nakon inauguracije u januaru dovesti svoja dva njemačka ovčara, Čempa i Mejdžora.

Njegovi psi imaju mnoštvo obožavalaca na društvenim mrežama, a nalog na Tviteru otvoren u njihovo ime ima desetine hiljada pratilaca.

Bajden je dobio Čempa kao štene, nakon što je izabran za potpredsednika SAD 2008. godine.

Supruga Džil obećala mu je ljubimca poslije izbora, a ime su izabrali njihovi unuci.

Mejdžora su Bajdenovi udomili 2018. iz Humanitarne asocijacije iz Delavera.

Brojni američki predsjednici imali su ljubimce, pa su portugalski vodeni psi Bo i Sani bili stanovnici Bijele kuće u vrijeme mandata Baraka Obame.

U vrijeme Bila Klintona prvi američki pas bio je brano labrador po imenu Badi, ali je u Bijeloj kući boravila i mačka Soks.

Džordž Buš Mlađi imao je dva škotska terijera, Mis Bizli i Barnija.

Dalje kroz istoriju zabilježeno je i da je ljubimac Lindona B. Džonsona bio mješanac terijera po imenu Juki, a među najpoznatijim prvim psima je škotski terijer Frenklina D. Ruzvelta, Fala.

Prema Muzeju predsjedničkih ljubimaca, Fali je svakog jutra na predsjednikovom poslužavniku sa doručkom donošena kost, a bila mu je dodijeljena i sekretarica koja je odgovarala na njegovu poštu.

O Fali su snimani filmovi, a u Memorijalnom centru Frenklin Delano Ruzvelt u Vašigtonu nalazi se i njegova statua pored bivšeg predsjednika.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana