Американац ушао у историју: Прва особа с Дауновим синдромом која је завршила трку Ајронмен

Кликс
Американац ушао у историју: Прва особа с Дауновим синдромом која је завршила трку Ајронмен

Американац Крис Никич прва је особа с Дауновим синдромом која је успјешно завршила екстремну триатлонску трку Ајронмен.

То значи да је препливао четири километра, бициклом прешао 180 километара и истрчао маратон од 42 километра. Све то без прекида у року од 16 сати, 46 минута и 9 секунди. Његово ће постигнуће, тек ријеткима доступно, бити забиљежено у Гинисовој књизи рекорда.

Живот Криса Никича из Флориде увијек је био пун препрека. С пет мјесеци оперисао је срце. Проходао је са четири године, чврсту храну почео је јести с пет година, а са 17 је морао на четири операције уха. Међутим, Крис се никада није предавао, пише ЦНН.

"Постигао сам зацртани циљ. Без обзира на све моје смјернице, он остаје исти. Желим бити сваки дан бољи за један посто. Ја сам обавио посао, а анђели су ми помогли. Бог ме њима окружио, мојом новом породицом и пријатељима", написао је Крис на Инстаграму.

Сада жели помоћи другим људима с Дауновим синдромом прикупљањем новца.

Своју прву Ајронмен трку освојио је у суботу, 7. новембра, у Панама Ситyју.

"То што имам Даунов синдром значи да морам радити више него други. Научио сам радити више и то ми је помогло да будем спреман за Ајронмена. Не користим своје стање као исприку, него радим напорније. Отац ми је рекао 'Никад не сумњај у своје снове'", казао је Крис.

Он је истрчао шест триатлона и један олимпијски маратон. Почео се бавити триатлоном са 16 година, али је двије године изгубио због операције уха. Кад се вратио, није могао претрчати ни 100 метара, да би само двије године касније свладао најзахтјевнији триатлон Ајронмен.

Од своје девете године тренира четири сата дневно. Након сваке трке грли навијаче уз стазу, супарнике тркаче и своју породицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана