Amerikanac ušao u istoriju: Prva osoba s Daunovim sindromom koja je završila trku Ajronmen

Kliks
Amerikanac ušao u istoriju: Prva osoba s Daunovim sindromom koja je završila trku Ajronmen

Amerikanac Kris Nikič prva je osoba s Daunovim sindromom koja je uspješno završila ekstremnu triatlonsku trku Ajronmen.

To znači da je preplivao četiri kilometra, biciklom prešao 180 kilometara i istrčao maraton od 42 kilometra. Sve to bez prekida u roku od 16 sati, 46 minuta i 9 sekundi. Njegovo će postignuće, tek rijetkima dostupno, biti zabilježeno u Ginisovoj knjizi rekorda.

Život Krisa Nikiča iz Floride uvijek je bio pun prepreka. S pet mjeseci operisao je srce. Prohodao je sa četiri godine, čvrstu hranu počeo je jesti s pet godina, a sa 17 je morao na četiri operacije uha. Međutim, Kris se nikada nije predavao, piše CNN.

"Postigao sam zacrtani cilj. Bez obzira na sve moje smjernice, on ostaje isti. Želim biti svaki dan bolji za jedan posto. Ja sam obavio posao, a anđeli su mi pomogli. Bog me njima okružio, mojom novom porodicom i prijateljima", napisao je Kris na Instagramu.

Sada želi pomoći drugim ljudima s Daunovim sindromom prikupljanjem novca.

Svoju prvu Ajronmen trku osvojio je u subotu, 7. novembra, u Panama Sityju.

"To što imam Daunov sindrom znači da moram raditi više nego drugi. Naučio sam raditi više i to mi je pomoglo da budem spreman za Ajronmena. Ne koristim svoje stanje kao ispriku, nego radim napornije. Otac mi je rekao 'Nikad ne sumnjaj u svoje snove'", kazao je Kris.

On je istrčao šest triatlona i jedan olimpijski maraton. Počeo se baviti triatlonom sa 16 godina, ali je dvije godine izgubio zbog operacije uha. Kad se vratio, nije mogao pretrčati ni 100 metara, da bi samo dvije godine kasnije svladao najzahtjevniji triatlon Ajronmen.

Od svoje devete godine trenira četiri sata dnevno. Nakon svake trke grli navijače uz stazu, suparnike trkače i svoju porodicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana