Александар Берчек открио због чега највише пати

GS
Foto: Facebook

Александар Берчек, један од најистакнутијих глумаца српског и југословенског театра и филма, својим раскошним талентом и дубоким умјетничким сензибилитетом оставио је неизбрисив траг у свијету глуме.

Свака његова улога постала је култна, због чега су му у руке отишла апсолутно сва признања, као и награда за животно дјело. Његове улоге су биле разноврсне, од херојских до антихеројских, од драмских до комичних, али увијек је успијевао да им удахне живот на начин који никога није остављао равнодушним. Са друге стране, прати га глас да је прек човјек.

Одрастање за чувеног глумца у Врднику током педесетих година није било лако, његови родитељи нису имали пуно новца, па је често остајао гладан. Још као мали је схватио да све мора сам и често је истицао то да је једина брига родитеља била да га обуку и нахране.

“Пошто смо били тешка сиротиња, а сиротиња иде у војне школе, ја се пријавим тамо. Два пута сам се пријављивао и два пута ме одбију због неухрањености. Додуше, тамо су на тим прегледима били педагози и психолози можда су процијенили колико бих био послушан, па ме нису примили. Елем, такмичио сам се у рецитовању у Жабљу. Говорио сам Јесењина и ту ме публика изнела на рукама. Послије сам био у Плани и ту узмем треће мјесто”, испричао је он својевремено у једној емисији.

Осамосталио се када је дошао на студије у Београд 1969. године. Добио је чак три стипендије и, како је рекао, као студент је имао више новца него што је његов отац имао пензију.

Због тога га је отац пријавио полицији, а глумац је тај разговор и препричао.

“И ја, послије друге године, додуше радио сам и један филм, купим половног фићу. Дотјерам га кући а мој отац кога су звали Лала милицајац каже: ‘Чиме си ово дошао?’. Аутом. ‘Чији је ово ауто?’. Мој”, причао је глумац у емисији.

“‘А не може то тако’. И сједе на бицикл и оде у милицију да ме пријави. Дођу два полицајца које знам, наши пријатељи. Али све је било службено: ‘Друже, саобраћајну покажи’. Кажу мом оцу: ‘Лало, његов је лијепо пише овдје'”, испричао је он даље.

“Ето, а ја ни бицикл нисам успио да купим а он студент, не знам ни шта студира”, рекао је његов отац, испричао је глумац у емисији.

Од како се појавио на јавној сцени ниже велиек успјехе. Његов таленат и љубав према глуми није прошао незапажено. Публика га је најприје запамтила по улози симпатичног Мишка из филма "Ко то тамо пева", а онда су услиједиле и друге значајне улоге.

Иако је глумио у многим популарним серијама и филмовима као што су: “Отписани”, “Стижу долари”, “Ко то тамо пева?”, “Јужни ветар” и другим, никада се није поклонио публици.

“Кад се договоре мало редитељи, мало новинари, мало критичари могу да направе звијезду од кога хоће. Можда сте примјетили, али ја се никад не клањам публици. Нисам се клањао ни као студент. Добро, има колега које воле да тако продуже аплауз па се клањају до земље црнице. Али ако сам ја тај неки посао радио и урадио га добро, а ви дошли да ме гледате и аплаудирате ми, што бих се ја клањао ако сам већ добро посао урадио? Кад сам све урадио ви ме тјерате да вам се још на крају и клањам. Мислим да то није у реду”, рекао је Александар Берчек у једном интервјуу.

Отац 4 дјеце

Женио се два пута, а има 4 дјеце. Са првом супругом Светланом има сина Николу и ћерку Милицу. Други пут је судбоносно "ДА" изговорио Ани, која је такође глумица. Са њом је добио сина Милоша и ћерку Мину.

Једном приликом, пожалио се како није довољно времена проводио са наслиједницима.

– Нисам много био са дјецом док су одрастали, на моју несрећу. То ми је велика жалост, али такав је био стицај околности – рекао је Берчек својевремено.

Никад није био мета трачева, о њему су писали искључиво због његових улога, до прије неколико година. Међутим, глумац се није појавио на вјенчању ћерке Мине и то је изазвалао велику пажњу јавности.

Наиме, срце његове ћерке тада је освојио Скај Виклер, наш контроверзни репер. Овај брак изазвао је невјероватну пажњу, а трајао је само неколико мјесеци.

Скај и Мина су се тада, како је он писао, вољели до лудила, али причало се да њен отац, Александар Берчек, њихову љубав није подржавао, а те приче додатно су подгрејане чињеницом да јој родитељи нису били на вјенчању.

Како је започео брак тако је и завршен - бурно и без коментара Александра Берчека који о свом зету баш никада није рекао ни ријеч. Мина је наставила живот - али далеко од јавности. О овој теми Берчек никада није говорио у јавности, а бројне гласиле није ни демантовао, нити потврдио, пише Стил Курир.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана