Ако вас ухвати вир док пливате, ово спашава живу главу

GS
Foto: iStock

Када се препустите ријечним авантурама, важно је бити спреман на могуће изазове као што је вир.

Вир је непредвидива појава у води која може брзо да вас повуче и изазове опасност по живот. Ево неколико кључних корака које треба слиједити ако се нађете у ситуацији да вас ухвати вир на ријеци:

Останите смирени

Паника може отежати ситуацију. Дубоко дишите и покушајте да останете смирени како бисте јасно размишљали и брзо реаговали.

Не покушавајте директно да пливате против вира

Вир ствара снажну струју која може бити јача од ваше снаге пливања. Умјесто тога, покушајте да пливате хоризонтално, паралелно са обалом, како бисте се извукли из вртлога.

Искористите прилику за спасавање

Ако сте са неким, покушајте да им дате неки предмет који могу да ухвате (нпр. гранчица, весло, конопац) како би вам помогли да се извучете. Такође, позовите помоћ ако је могуће.

Држите се леђима окренутим низводно

Ово може помоћи да се заштитите од ударања у препреке или обалу док покушавате да се извучете из вира.

Користите сва средства за плутање које имате

Ако носите прслук за спасавање или неки други уређај за плутање, држите се за њега како бисте одржали површину воде и лакше се кретали.

Након изласка из вира, одмах се стабилизујте

Када успијете да се извучете из вира, одмах се окрените на леђа и покушајте да дођете до сигурне обале или чамца. Провјерите да ли је све у реду са собом и евентуално позовите помоћ уколико је потребно.

Важно је бити свјестан потенцијалних опасности које вирови представљају приликом рекреације на ријеци. Свеобухватна припрема и брза реакција могу бити кључни фактори у спашавању живота у оваквим ситуацијама, преноси Најжена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана