10 изненађујућих имена за бебе која су забрањена широм свијета

Агенције
10 изненађујућих имена за бебе која су забрањена широм свијета

Сазнање да ћете постати родитељ тренутак је који је испуњен емоцијама. Ипак, након сазнања, вријеме је да кренете у планирање - а једна од кључних ствари јесте и одабир имена. Међутим, то може бити мало замршеније него што мислите јер постоје нека имена која је забрањено давати дјеци.

Додатно, уколико планирате да живите у иностранству, мораћете бити посебно опрезни.

Ево, у списку који доноси портал Travel&Leisure, 10 имена беба која су забрањена у разним дијеловима свијета:

Нутела је забрањена у Француској

Уз извињење свим љубитељима чоко-љешњљка, име Нутела је забрањено у Француској. Током 2015. године, француски суд је забранио родитељима да своје дијете именују по том бренду. Дјевојчица се сада зове Ела.

У Шведској постоји само једна Икеа

Ако волите да купујете у Икеи, то је сјајно. Али, нажалост, компанија вас не воли довољно да би дозволили да своје дијете назовете по њој.

Акума је (скоро) забрањено у Јапану

Наравно, Акума можда звучи симпатично, али на јапанском значи “ђаво”. Иако име није потпуно забрањено, влада охрабрује родитеље да своју дјецу именују љепше.

Луцифер је “но-но” на Новом Зеланду

Настављамо са темом из Јапана - Нови Зеланд је забранио име Луцифер (као и низ других потенцијално увредљивих имена).

У Мексику нема Робокапа (а ни Фејсбука)

Ова држава је забранила име Робокапа (заједно са именом Фејсбук) јер су сматрали да би то могло довести до насилништва.

Тома у Португалу? Немогуће

Док можете дјетету да дате име Томас, Том или Тома “неће проћи” у Португалу. Ова земља, наиме, је забранила скраћене верзије имена.

Епл неће моћи у Малезији

Малезија има прилично строга правила за имена. У 2006. години, та нација је “прогнала” бројне надимке као и дјечја имена која су истовремено имена за воће или поврће. Ћерка Гвинет Палтроу, дакле, морала би да промјени име.

Петак је само дан у Италији

Када је један човјек покушао да региструје своју нову бебу као Венерди, што је италијанска ријеч за петак, речено му је да не може. Према извјештајима, званичници су вјеровали да име спада у категорију “смијешних или срамотних” имена.

У Швајцарској нема Гучија

Швајцарци такође имају прилично строга правила о именовању дјеце. На примјер, не можете да дате свом дјетету име по већ постојећој марки. Извините Гучи, Мерцедес и Шанел, али забрањени сте у Швајцарској.

Линда је апсолутно забрањена у Саудијској Арабији

Током 2015. године, влада Саудијске Арабије забранила је широк списак имена за која је сматрала да су увредљива, укључујући и име Линда. Влада је сматрала да су у питању имена која су “неарапска, неисламска или једноставно контрадикторна култури Саудијске Арабије”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана