10 iznenađujućih imena za bebe koja su zabranjena širom svijeta

Agencije
10 iznenađujućih imena za bebe koja su zabranjena širom svijeta

Saznanje da ćete postati roditelj trenutak je koji je ispunjen emocijama. Ipak, nakon saznanja, vrijeme je da krenete u planiranje - a jedna od ključnih stvari jeste i odabir imena. Međutim, to može biti malo zamršenije nego što mislite jer postoje neka imena koja je zabranjeno davati djeci.

Dodatno, ukoliko planirate da živite u inostranstvu, moraćete biti posebno oprezni.

Evo, u spisku koji donosi portal Travel&Leisure, 10 imena beba koja su zabranjena u raznim dijelovima svijeta:

Nutela je zabranjena u Francuskoj

Uz izvinjenje svim ljubiteljima čoko-lješnjljka, ime Nutela je zabranjeno u Francuskoj. Tokom 2015. godine, francuski sud je zabranio roditeljima da svoje dijete imenuju po tom brendu. Djevojčica se sada zove Ela.

U Švedskoj postoji samo jedna Ikea

Ako volite da kupujete u Ikei, to je sjajno. Ali, nažalost, kompanija vas ne voli dovoljno da bi dozvolili da svoje dijete nazovete po njoj.

Akuma je (skoro) zabranjeno u Japanu

Naravno, Akuma možda zvuči simpatično, ali na japanskom znači “đavo”. Iako ime nije potpuno zabranjeno, vlada ohrabruje roditelje da svoju djecu imenuju ljepše.

Lucifer je “no-no” na Novom Zelandu

Nastavljamo sa temom iz Japana - Novi Zeland je zabranio ime Lucifer (kao i niz drugih potencijalno uvredljivih imena).

U Meksiku nema Robokapa (a ni Fejsbuka)

Ova država je zabranila ime Robokapa (zajedno sa imenom Fejsbuk) jer su smatrali da bi to moglo dovesti do nasilništva.

Toma u Portugalu? Nemoguće

Dok možete djetetu da date ime Tomas, Tom ili Toma “neće proći” u Portugalu. Ova zemlja, naime, je zabranila skraćene verzije imena.

Epl neće moći u Maleziji

Malezija ima prilično stroga pravila za imena. U 2006. godini, ta nacija je “prognala” brojne nadimke kao i dječja imena koja su istovremeno imena za voće ili povrće. Ćerka Gvinet Paltrou, dakle, morala bi da promjeni ime.

Petak je samo dan u Italiji

Kada je jedan čovjek pokušao da registruje svoju novu bebu kao Venerdi, što je italijanska riječ za petak, rečeno mu je da ne može. Prema izvještajima, zvaničnici su vjerovali da ime spada u kategoriju “smiješnih ili sramotnih” imena.

U Švajcarskoj nema Gučija

Švajcarci takođe imaju prilično stroga pravila o imenovanju djece. Na primjer, ne možete da date svom djetetu ime po već postojećoj marki. Izvinite Guči, Mercedes i Šanel, ali zabranjeni ste u Švajcarskoj.

Linda je apsolutno zabranjena u Saudijskoj Arabiji

Tokom 2015. godine, vlada Saudijske Arabije zabranila je širok spisak imena za koja je smatrala da su uvredljiva, uključujući i ime Linda. Vlada je smatrala da su u pitanju imena koja su “nearapska, neislamska ili jednostavno kontradiktorna kulturi Saudijske Arabije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana