Зашто су важни пробиотици

ГС
Зашто су важни пробиотици

Откриће антибиотика и њихова клиничка примјена сматра се једним од највећих достигнућа медицине прошлог вијека. Међутим, нерационална примјена довела је до губитка дјелотворности ових драгоцјених лијекова.

Антимикробна резистенција и брзо ширење отпорности бактерија на антибиотике данас представљају велики јавноздравствени проблем, који је актуелан дуже вријеме и значајно се погоршао од појаве и ширења ЦОВИД-19 пандемије. KОВИД -19 је оставио и оставља велике посљедице на све државе и њихове здравствене системе. Сматра се да је један од пратилаца ове пандемије повећана потрошња и нерационална употреба појединих група антибиотика у примарној здравственој заштити, која је повећала потрошњу резервних група антибиотика у болницама.

Упркос томе што је KОВИД-19 вирусна болест, антибиотици су прописивани свим пацијентима без обзира на тежину болести, посебно на почетку пандемије. Велики број обољелих, преоптерећење здравствених система, непознавање саме болести, недостатак ефикасних антивирусних лијекова, страх од развоја бактеријске коинфекције довели су до повећаног прописивања антибиотика. Бројне студије су извијестиле о неоправданом повећању употребе антибиотика током ЦОВИД-19 пандемије, потенцијално праћеног брзим развојем отпорности на антибиотике.

Важно је да истакнемо да антибиотици не лијече вирусне, већ само бактеријске инфекције. У неком тренутку пандемије, врло брзо након појаве вирусне инфекције, развијала се и такозвана суперинфекција која представља разлог за увођење антибиотика.

Међутим, до сада спроведене студије показују да употреба антибиотика код пацијаната са KОВИД-19 увелико премашује број доказаних бактеријских суперинфекција. Потрошња антибиотика у неким европским земљама је опала током 2020. године, што је објашњено строгим поштовањем епидемиолошких мјера (маске, физичка дистанца, побољшане хигијенске мјере), као и смањењем броја акутних респираторних инфекција које нису повезане са ЦОВИД-19. Један од разлога смањене употребе антибиотика у европским земљама је постојање претходно развијеног акционог плана.

У БИХ регистрован је пораст потрошње (пеницилина, цефалоспорина и макролида) и у периоду пандемије ЦОВИД-19 у односу на период прије пандемије. Између појединих регија у РС-у постоје велике разлике у избору и потрошњи антибиотика што упућује на значајне разлике у функционисању примарне здравствене заштите у овим регијама.

Антибиотици, поред корисних, имају нажалост и своја нежељена дејства. Наиме, они нису селективни да би разликовали добре од лоших бактерија, па уништавају пробиотске бактерије које су нормални становници наших цријева. Тиме се нарушава равнотежа и долази до промјене у саставу и функцији цријевне микрофлоре што има за посљедицу убрзан рад цријева и појаву дијареје (прољева). Клостридија (Ц. диффициле) је патогена бактерија која је узрочник 15-25% прољева изазваних антибиотицима и скоро свих случајева псеудомембранозног колитиса.

Пробиотски препарати су предложени као средство које помаже при смањењу настанка свих облика прољева, па и оних повезаних са Ц. диффициле. Све свјетске смјернице јасно препоручују обавезну употребу пробиотика уз антибиотике. Највећи степен препорука као помоћ у смањењу и третману прољева узокованог анибиотицима има једина пробиотска квасница  Буларди.

Својим пацијентима увијек препоручујем Буларди, јер је јединствен и знатно се разликује од других пробиотских култура: једини се може узимати истовремено са антибиотицима, нема опасности од преноса генетичког материјала између бактерије и кваснице, па самим тим ни од развоја отпорности. Буларди®, својим активним састојком, има способност да дјелује на токсине клостридије.

Пробиотици су живи микроорганизми који унијети у организам у познатом броју остварују користан ефекат на здравље домаћина. Као такви, они су изузетно осјетљиви на утицај услова спољашње средине којима су свакодневно изложени (влагу, свјетлост, кисеоник). Уколико у тренутку производње у капсулу или кесицу буде упаковано нпр. 10 милијарди пробиотских култура, то не значи да ће на крају рока употребе та иста капсула имати исту количину пробиотика. Напротив, пробиотици ће бити присутни у значајно мањој мјери, а знамо да од дозе зависи ефикасност производа. Буларди компаније АбелаПхарм додатно има иновативно паковање (а- Тецх) које му пружа додатну заштиту од спољних утицаја што гарантује стабилност овог пробиотског препарата и декларисану дозу све до краја рока употребе.

Како бисмо сачували снагу антибиотика неопходна је њихова рационална употреба, сталне едукације стручне и опште јавности и јасно дефинисане индикације за употребу антибиотика уопште. На нивоу државе БиХ неопходно је радити на изради националних смјерница, како би се успорио развој резистенције и смањила стопа отпорности бактерија на поједине антибиотике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана