Стручњаци открили како брзина ходања и памћење могу "предвидјети" деменцију

klix.ba
Стручњаци открили како брзина ходања и памћење могу "предвидјети" деменцију

Према наводима аутора нове шведске студије, праћење промјена у памћењу и брзини хода временом може помоћи у идентифицирању оних који су у највећој опасности од деменције.

Деменција може настати у било којој животној доби, али првенствено захвата старије особе. Како просјечна старост људи на планети Земљи непрестано расте, терет деменције требао би се повећавати, пише Мedical News Today.

Истраживачи су фокусирани на проналажење начина како би се деменција могла "предвидјети".

Такођер, одређени фактори повећавају ризик од деменције, укључујући хипертензију.

Један од најранијих симптома деменције је губитак памћења, међутим, многи људи доживљавају пад когнитивног система с годинама, а то не мора нужно напредовати и до деменције.

Као резултат тога, сам губитак памћења није поуздан начин предвиђања ризика од деменције.

Неке студије су закључиле да успорено ходање такођер може предвидјети ризик од деменције. Међутим, свеукупно, чини се да сама брзина хода није корисна дијагностичка мјера.

Друго истраживање закључило је да су појединци чија се меморија смањивала заједно с брзином ходања били највише изложени ризику од развоја деменције. Али с обзиром на то да је ово истраживање обухватило релативно малу групу појединаца, резултати нису потпуно јасни.

Имајући на уму ове налазе, група истраживача је покушавала разумјети могу ли слабљење памћења и брзине ходања истовремено повећати ризик од деменције.

Уколико је њихова теорија тачна, овај такозвани двоструки пад могао би постати користан начин за "предвиђање" ко је у највећем ризику од деменције.

Кроз шест студија аутори су открили да су појединци који су имали слабљење памћења имали од 2,2 до 4,6 пута већи ризик од развоја деменције.

Међу онима који су имали само смањену брзину ходања, ризик од деменције порастао је за од 2,1 до 3,6 пута, а тај је учинак био само статистички значајан у од три од шест студија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана