Рецепт за дуговјечност: Са три намирнице доживјела 122. годину

ГС
Рецепт за дуговјечност: Са три намирнице доживјела 122. годину

Жана Луиза Калман живjела је 122 године. Била је најстарија потврђена особа, што је навело компанију "Eden's Gate" да спроведе истраживање о рецепту за дуговјечност.

Истраживање је обухватило шест људи старијих од 100 година. Исхрана, стрес и социоекономски статус играли су важну улогу у дужини живота. Она је навела да је током свог живота јела три намирнице сваког дана: чоколаду, маслиново уље и вино. Истакла је да је чоколаду узимала послије сваког оброка, јер она има бројне здравствене предности.

Истраживање које је објављено у часопису "Antioxidants & Redox" показало је да је благотворна за срце, да помаже у борби против рака и заразних болести које оштећују имунолошки систем.

Америчко удружење за срце наводи да маслиново уље садржи витамин Е који смањује ниво лошег (ЛДЛ) холестерола. Због тога је ризик од срчаних обољења мањи.

Резултати истраживања показала су да је конзумирање великих количина маслиновог уља повезано са дуговјечношћу. Љекари савјетују да се користи умјесто маргарина и мајонеза.

Трећа намирница за дуговјечност је вино. Жана Калман рекла је да је вољела да пије порто, црно вино произведено у Португалији.

Многи људи конзумирају ову врсту вина као дио медитеранске исхране, која је проглашена најздравијом за организам. Наравно, важно је да конзумирате умјерену количину, али не више од једне чаше дневно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана