Опоравља као најбољи лијек: Ова намирница коју једе Ђоковић штити јетру

GS
Foto: Telegram

​​​​​​​Препоручена дневна доза ове плаво-зелене алге је око пет грама, а може се постепено повећавати до 10 грама дневно.

Њен садржај бета-каротена је скоро 30 пута већи од оног који се налази у шаргарепи, дневна доза ове плаво-зелене алге садржи више гвожђа од двије шоље спанаћа и показала се ефикасном у заштити од штетног зрачења.

Ово су само неке од предности спирулине, алге која расте у алкалним језерима и сланој води. Због своје отпорности, може да издржи и преживи екстремне алкалне услове веома слане воде која садржи 30 грама до 270 грама соли по литру. Уз све то, ова биљка је богат извор протеина, минерала и других хранљивих материја. Довољно добрих разлога зашто га можемо назвати савршеним здравственим савезником.

Препоручена дневна доза ове плаво-зелене алге је око пет грамаа може се постепено повећавати до 10 грама дневно. Обично се продаје у облику таблета или праха, тако да ће седам грама праха задовољити дневне потребе од 14 одсто тиамина (витамина Б1), 20 одсто рибофлавина (витамина Б2), 11 одсто потреба за гвожђем и 47 одсто препоручених дневних потреба за бакром. Осим поменутих, остали минерали који се могу наћи у овој алги су калцијум, хром, магнезијум, манган и цинк, али и витамини Ц и Е.

Наш прослављени ас Новак Ђоковић неретко говори о њеним моћним дејствима, а ово су неке од здравствених предноисти спирулине: 

Јака антиоксидативна и антиинфламаторна својства

Спирулина је богат извор антиоксиданата који могу заштитити од оксидативног оштећења. Главна активна компонента се зове фикоцијанин, пигментно-протеински комплекс који спирулини даје јединствену плаво-зелену боју. Поред тога, фикоцијанин се може борити против слободних радикала и спречити производњу инфламаторних сигналних молекула, нудећи импресивне антиоксидативне и антиинфламаторне ефекте.

Доприноси бољем варењу

Спирулина садржи аминокиселине које обезбјеђују пробавне ензиме, што олакшава варење. Такође помаже у борби против цревних инфекција јер има имуне ћелије које се боре против вируса и тако подстичу варење.

Смањује нивое ЛДЛ и триглицерида

Редовна употреба спирулине може смањити укупни холестерол , ЛДЛ холестерол и триглицериде, док повећава ХДЛ холестерол. У малој студији од 25 људи са дијабетесом типа 2, два грама спирулине дневно значајно су побољшала горе наведене маркере. Друга студија спроведена на људима са високим холестеролом показала је да један грам спирулине дневно снижава триглицериде за 16,3 одсто и ЛДЛ за 10,1 одсто.

Штити јетру

Поменути фикоцијанин присутан у спирулини је кроз истраживања показало да спирулина помаже у заштити ћелија јетре од оштећења токсинима.

Поред ових благодети, спирулина повећава енергију, смањује анксиозност и стрес, регенерише штитну жлезду, сузбија алергије, помаже код ПМС-а, побољшава концентрацију и памћење, храни тело поменутим хранљивим материјама. Због читавог низа предности, предлажемо како ову алгу уврстити у оброк, преноси Espreso.rs.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана