Мањак сна може да допринесе стварању "пивског" стомака

Танјуг
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК- Нова студија, објављена у журналу "Слип медисин", показала је да мање од осам часова ноћног сна може да допринесе да особа има "пивски" стомак, пренио је "Њујорк пост".

Студија је откривала везу између недостатка сна и сала на стомаку, опасног сала који се окупља око виталних органа и повезано је са метаболичким болестима и резистенцијом на инсулин.

Додаје се да је потребно спавати седам или осам сати ноћу, а истраживање показује да мањак сна од само сат времена може да допринесе повећању сала око 12 грама висцералне масноће, а сан од осам сати регулише то.

"Дужина сна је повезана са накупљањем висцералне масноће током одраслог доба, и чини се да нема бенефита ако се спава више од осам сати", навео је међународни тим научника који је радио на студији, али су истовремено додали и да су потребне додатне студије да потврде њихове тврдње.

У посљедњем истраживању учествовало је 5.100 одраслих особа, старих између 18  и 59 година, који су били дио истраживања Америчке здравствене службе и и Анкете о испитивању исхране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана