Како се носити с усамљеношћу у доба социјалне изолације?

ГС
Како се носити с усамљеношћу у доба социјалне изолације?

Са све већим бројем људи који су због ширења вируса корона присиљени на карантине, самоизолацију или социјално дистанцирање, расте ризик од још једне пријетње по јавно здравље - од усамљености.

И док научницима још није посве јасно како функционише вирус корона, већ дуго знају да социјална изолованост и усамљеност узимају здравствени данак.

Код особа које се не осјећају повезано с осталим људима могу се развити депресија и срчана болест, когнитивне функције им постају слабије, а у коначници им се скраћује животни вијек. Дугорочни учинак усамљености на здравље сличан је пушењу или гојазности.

Америчка студија из јануара ове године показала је да се 79 посто припадника генерације З, 71 посто миленијалаца и 50 посто рођених од краја Другог свјетског рата до 60-их година осјећа усамљено. Чак и без вируса корона који нас тренутно раздваја, чини се да већина становника пати од здравствених проблема повезаних са социјалном изолованошћу.

И иако је изолација исправан одговор на актуалну пандемију, треба нам управо супротан одговор на епидемију усамљености.

Па како онда култивисати друштвену добробит и избјећи заразу?

Очигледан је одговор уређај на којему читате овај текст. Људи често криве технологију за ширење усамљености истичући да проводимо превише времена на друштвеним мрежама умјесто да се лично дружимо.

Но недавно проведено истраживање стручњака с Харварда показује нијансиранију слику: важније је како користите друштвене мреже од тога колико их дуго користите.

Ево неколико савјета како се повезати без директног контакта:

Лицем-у-лице на даљину: Ако већ нема личног контакта, друга најбоља ствар је видео разговор јер се тако виде изрази лица, говор тијела и остала невербална комуникација важна за повезивање.

Љубазност за минуту: Добивање бројних лајкова на вашу објаву на друштвеној мрежи може бити као ињекција допамина, али примање директне или е-маил поруке с искреним комплиментом или захвалницом личније је и изазива дуготрајнији добар осјећај. А притом одузима врло мало времена. Пошаљите коју љубазну ријеч јер у оваквим временима свима нам је потребно мало више љубазности.

Његујте своју заједницу: Темељ сваке везе је нешто заједничко. Штогод вас занимало, на интернету негдје постоји заједница која дијели исте интересе. Повежите се, искористите мрежу да се укључите у ствари до којих вам је стало.

Продубите или проширите односе: У основи два су начина за превладавање усамљености - његовање постојећих веза или стварање нових. Искористите прилику и продубите односе с неким кога већ познајете или покушајте ступити у контакт с неким кога бисте жељели упознати.

Искористите друштвене платформе: Све је више апликација и друштвених платформи које су створене за то да нам помогну у оптимизирању интернетских интеракција с онима који су нам драги.

Ширење коронавируса подсјећа нас на то да људске везе могу ширити болести. Али једнако тако могу и промовисати бољитак.

Ову ситуацију треба искористити да се препозна важност међуљудских односа за наше здравље и да се предности друштвених мрежа искористе за социјалну добробит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана