Како ојачати имунитет у зимским данима

ГС
Како ојачати имунитет у зимским данима

У хладним данима многи од нас имају проблема са падом имунитета. Неке вирус и прехлада никада не заобилазе. Савјетује се у зимском периоду повећан унос витамина, физичка активност и добар сан.

Здрава исхрана, физичка активност и што мање стреса оно је што према ријечима стручњака имунитет одржава јаким. У хладним данима битно је повећати и унос витамина, а грађани кажу да се труде све то да поштују како би покушали избјећи прехладу. 

У апотекама су снабдијевени свим препаратима који могу побољшати имунитет. Савјетују грађанима и да витамине уносе кроз исхрану. 

"Што се тиче исхране, што више свјежег воћа, поврћа, што мање прерађене хране, провјетравати просторије. Такође, постоје и суплементи у апотекама које је немогуће унијети исхраном", каже Јелена Милојица, магистар фармације.

Осим квалитетне исхране и уноса витамина, постоји још нешто што може ојачати имунитет. 

Друге здраве навике које нам могу помоћи у јачању имунитета су физичка активност и квалитетан сан. Истраживања су показала да људи који имају од седам до осам сати сна имају јачи имунитет у односу на оне који има проблема са недостатком сна.

На имунитет посебну пажњу треба да обрате они који имају проблема са хроничним болестима. 

"Генерално је пад имунитета изражен у прелазима годишњим добима. Посебно су угрожени хронични болесници и пушачи, што се тиче респираторних инфекција", додаје Милојица.

Љекари наводе и да имунитет зависи од стања свијести и погледа на свијет око себе, те да особе које на свијет гледају са оптимизмом и више се смију имају знатно бољи имунитет. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана