Kako ojačati imunitet u zimskim danima

GS
Kako ojačati imunitet u zimskim danima

U hladnim danima mnogi od nas imaju problema sa padom imuniteta. Neke virus i prehlada nikada ne zaobilaze. Savjetuje se u zimskom periodu povećan unos vitamina, fizička aktivnost i dobar san.

Zdrava ishrana, fizička aktivnost i što manje stresa ono je što prema riječima stručnjaka imunitet održava jakim. U hladnim danima bitno je povećati i unos vitamina, a građani kažu da se trude sve to da poštuju kako bi pokušali izbjeći prehladu. 

U apotekama su snabdijeveni svim preparatima koji mogu poboljšati imunitet. Savjetuju građanima i da vitamine unose kroz ishranu. 

"Što se tiče ishrane, što više svježeg voća, povrća, što manje prerađene hrane, provjetravati prostorije. Takođe, postoje i suplementi u apotekama koje je nemoguće unijeti ishranom", kaže Jelena Milojica, magistar farmacije.

Osim kvalitetne ishrane i unosa vitamina, postoji još nešto što može ojačati imunitet. 

Druge zdrave navike koje nam mogu pomoći u jačanju imuniteta su fizička aktivnost i kvalitetan san. Istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju od sedam do osam sati sna imaju jači imunitet u odnosu na one koji ima problema sa nedostatkom sna.

Na imunitet posebnu pažnju treba da obrate oni koji imaju problema sa hroničnim bolestima. 

"Generalno je pad imuniteta izražen u prelazima godišnjim dobima. Posebno su ugroženi hronični bolesnici i pušači, što se tiče respiratornih infekcija", dodaje Milojica.

Ljekari navode i da imunitet zavisi od stanja svijesti i pogleda na svijet oko sebe, te da osobe koje na svijet gledaju sa optimizmom i više se smiju imaju znatno bolji imunitet. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana