Боровнице и авокадао идеални за рад мозга

ГС
Боровнице и авокадао идеални за рад мозга

Мозак је орган људског тијела који у просјеку троши највише енергије. Само на његов рад у току дана потроши се око 20 посто унесених калорија, тако да он треба квалитетно “гориво” у виду здраве исхране како би оптимално функционисао.

Многи од нас знају да је риба намирница која храни наш мозак, а неки иду и корак даље када је ријеч о морским плодовима те све чешће посежу за масним врстама риба, знајући да су оне заиста добре и здраве.

Међутим, риба сигурно не може бити једина врста хране коју наш мозак треба да би оптимално функционисао. Сигурно је и нашем мозгу потребна разноликост када је ријеч о витаминима и минералима које добија из различитих намирница.

Као што је већ речено, риба је добар избор ако желите побољшати рад мозга, пошто она садржи омега-3 масне киселине које поспјешују проток крви у мозгу те побољшавају когнитивне функције.

Исто тако, нешто већа количина какаа коју можемо пронаћи у тамној чоколади такође може спријечити опадање когнитивних функција које долази са старењем.

Боровнице су бобичасто воће које има добра антиоксидативна својства те увелико побољшавају комуникацију међу можданим ћелијама, пише Хеалтх24.

С друге стране, смеђа рижа у себи садржи велику количину витамина Е који је користан у спречавању настанка Алзхеимерове болести. Осим витамина Е, дјелотворан је и витамин Б који се налази у јајима.

Авокадо је “дар природе” јер је здрав извор незасићених масти, а доказано је да је ефикасан у регулацији крвног притиска те побољшању рада мозга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана