Зашто су биљке у затвореном простору добре за здравље?

Г.С.
Foto: Илуистрација

Уколико размишљате о томе да додате биљке простору у коме живите ово би била одлична одлука.

Биљке имају бројне предности за здравље, а о некима нисмо ни размишљали.

Промјена ентеријера уношењем биљака може позитивно да утиче на опште здравље и срећу. Изненађујуће је колико позитивних ефеката може да има тако једноставан корак.

Биљке могу да смање стрес

Америчко удружење за срце наводи да свакодневни стрес и трауме могу да повећају ризик од срчаних обољења. Смањење нивоа стреса тако може да помогне да избјегнете здравствене компликације.

Очигледно је да постоје терапеутски ефекти бриге о биљкама, а показало се да баштованство смањује крвни притисак и смањује стрес.

Собне биљке чисте ваздух у вашем дому

Биљке су у стању да филтрирају многе врсте загађивача из ваздуха у дому, укључујући хемикалије и дим. Овај природни процес филтрирања може да има позитивне нуспојаве по наше здравље, као што је смањење учесталости главобоља због лошег квалитета ваздуха. Такође ће помоћи у ублажавању алергија тако што ће ваш ваздух бити чистији.

Биљке вас могу окружити позитивном енергијом

Боравак у близини биљака помаже да се појача осјећање оптимизма, па дану можете да приступате много позитивније. Тексашки А&М универзитет је примјетио да позитивна енергија потиче из окружења које укључује присуство цвијећа и да то чини да се осјећате опуштеније, сигурније и срећније.

Биљке и сан

Када бирате биљке за своју спаваћу собу, важно је одабрати оне које могу да вам помогну да боље спавате. Препоручују се ароматичне биљке - лаванда и гарденија, од којих свака ослобађа мирис који доприноси квалитетном сну. Такође би требало да узмете у обзир орхидеје, које су одличан кандидат за собни простор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана