Zašto su biljke u zatvorenom prostoru dobre za zdravlje?

G.S.
Foto: Iluistracija

Ukoliko razmišljate o tome da dodate biljke prostoru u kome živite ovo bi bila odlična odluka.

Biljke imaju brojne prednosti za zdravlje, a o nekima nismo ni razmišljali.

Promjena enterijera unošenjem biljaka može pozitivno da utiče na opšte zdravlje i sreću. Iznenađujuće je koliko pozitivnih efekata može da ima tako jednostavan korak.

Biljke mogu da smanje stres

Američko udruženje za srce navodi da svakodnevni stres i traume mogu da povećaju rizik od srčanih oboljenja. Smanjenje nivoa stresa tako može da pomogne da izbjegnete zdravstvene komplikacije.

Očigledno je da postoje terapeutski efekti brige o biljkama, a pokazalo se da baštovanstvo smanjuje krvni pritisak i smanjuje stres.

Sobne biljke čiste vazduh u vašem domu

Biljke su u stanju da filtriraju mnoge vrste zagađivača iz vazduha u domu, uključujući hemikalije i dim. Ovaj prirodni proces filtriranja može da ima pozitivne nuspojave po naše zdravlje, kao što je smanjenje učestalosti glavobolja zbog lošeg kvaliteta vazduha. Takođe će pomoći u ublažavanju alergija tako što će vaš vazduh biti čistiji.

Biljke vas mogu okružiti pozitivnom energijom

Boravak u blizini biljaka pomaže da se pojača osjećanje optimizma, pa danu možete da pristupate mnogo pozitivnije. Teksaški A&M univerzitet je primjetio da pozitivna energija potiče iz okruženja koje uključuje prisustvo cvijeća i da to čini da se osjećate opuštenije, sigurnije i srećnije.

Biljke i san

Kada birate biljke za svoju spavaću sobu, važno je odabrati one koje mogu da vam pomognu da bolje spavate. Preporučuju se aromatične biljke - lavanda i gardenija, od kojih svaka oslobađa miris koji doprinosi kvalitetnom snu. Takođe bi trebalo da uzmete u obzir orhideje, koje su odličan kandidat za sobni prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana