Веш-машина промијенила статус жена; Стручњак каже да је утицала на свијет више од интернета

ГС
Веш-машина промијенила статус жена; Стручњак каже да је утицала на свијет више од интернета

Приповјетка "Чудесна справа" коју је написао Бранко Ћопић у једном дјелу говори о његовом деди Радету који се бојао свих справа - сем једне.

У питању је био сат, који је, како Ћопић наводи, деда Раде гледао са страхопоштовањем.

С обзиром на то да је сат, да ли онај ручни или зидни, постао ствар коју свако има, тешко нам је да на њега гледамо деда Радетовим очима. И то је данас случај с многим предметима, апаратима и стварима које поседујемо, а који су некада давно представљали револуцију у човечанству.

Људи често превиђају значај оних уређаја који су одавно постали део наше свакодневнице као што је веш-машина.

Нацрт за прву веш-машину урадио је немачки професор Јакоб Кристијан Шеферен 1767. године, пише Wорлдатлас.

Како се прало прије веш-машине

Прве цивилизације су се насељавале поред ријека и то није било случајно. Вода, односно ријека доносила им је много, почев од наводњавања усјева, храњења стоке, транспорта, па све до личне хигијене.

Некада су жене прљав веш стављале у врућу воду, а онда су је пребацивале у посебну "каду за ударање". Ударањем тканине отклањале су флеке. Сам процес прања имао је назив "велико прање" јер је трајао и по неколико дана, а процес се понављао на неколико недјеља.

У току индустријске револуције осмишљен је изум који је домаћицама помагао да боље оцједе веш, а у питању је справа са два ваљка између којих би се стављала одећа и постељина. Окретањем ручке ваљци би се покретали, стварали притисак на мокар веш и тако би се цједио вишак воде.

Године 1851. Џејмс Кинг направио је патент за машину за прање веша која је имала бубањ. Овај уређај је најранији "сродник" модерних машина за прање веша. Иако је уређај и даље био углавном механички, физички напор је знатно смањен.

Кингова машина имала је мотор који се покретао помоћу радилице. Машине за прање веша нису имале механизам за центрифугирање све до 1858. године, када је Хамилтон Смит направио патент за ротирајућу машину за прање веша.

Године 1861. Џејмс Кинг је у своју машину за бубњеве укључио оцјеђивач. 

Све ово вријеме произведене машине за прање веша биле су првенствено за комерцијалну употребу.

Прву машину дизајнирану посебно за домаћу употребу креирао је у Индијани Виллиам Блекстоне. Направио је машину за своју жену као поклон 1874. године.

Машине за прање веша на струју дошле су на тржиште почетком 18. века. Прва машина добила је надимак "Тхе Тхор" и узумео ју је Алва Ј. Фишер 1901. године. Исте године, метални бубњеви су заменили дрвене бубњеве. 

Веш-машина је умногоме помогла женама

Ха Џон Чанг, економиста и професор на Универзитету Кембриџ, написао је у својој књизи која се зове "23 ствари које вам не говоре о капитализму", да је машина за прање веша утицала на свет више од интернета.

У 19. и 20. вијеку, друштво је очекивало да жене буду одговорне за многе кућне послове, те Чанг тврди да је проналазак машине за прање веша омогућио женама да смање дужности које су им наметнуте и да се придуже радној снази у различитим сферама.

Како каже, начин на који користимо технологију је утицајнији од стварања саме технологије. Наравно, овим не потцењује количину утицаја који је интернет имао на свет, али истина је да је присуство жена међу општом радном снагом дало многим земљама могуćност да се такмиче индустријски и неиндустријски на глобалном нивоу прије интернета.

- Како се може занемарити број жена које раде у многим текстилним фабрикама широм света у земљама попут Египта, Кине, Индије и многих других? Те земље извозе милијарде долара вијредне робе коју производи велика женска радна снага - каже Чанг.

Модерна машина за прање веша

Тек половином 19. вијека, изумљена је прва машина за веш са дршком, при чему је домаћица требало да ручно окреће дршку, а тек половином 20. века настале су полуаутоматске машине за прање веша.

Прва аутоматска веш-машина појавила се 1951. године.

Машине су некада биле веома скупе и доступне само богатим слојевима друштва. Тек шездесетих година с порастом конкуренције и развојем технологије долази до производње једноставнијих модела, те машине постају приступачне широким масама.

Данашње машине се одликују, поред напредне технологије, и модерним дизајном.

Производе се у разним величинама и као такве уклапају се у сваки простор. Последњих година расте тренд производње "паметних" машина које штеде електричну енергију и воду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана