Важе за носиоце лоше среће: Каква је нарав црних мачака

Г.С.
Важе за носиоце лоше среће: Каква је нарав црних мачака

Чудно је колико смо као људски род напредовали, а да у исто вријеме одбијамо да се поздравимо с неким дубоко укоријењеним митовима.

Сви сте чули за то да би требало да пријеђете на другу страну улице ако видите црну мачку да вам прилази, као и да, ако вам којим случајем пријеђе пут, направите што брже можете три корака уназад. Сулудо, зар не? Али чињеница је да предрасуда о црним мачкама има напретек. Годинама уназад оне важе за носиоце лоше среће и често су повезиване с враџбинама, смрћу и разним сујевјерјима. Самим тим, ове заблуде навеле су људе да вјерују да су црне мачке агресивније од других.

Да ли су црне мачке зле, агресивне и лошег карактера

Колико год увјерљиве биле приче о вјештицама, магији и црним мачкама, истина је да се оне не разликују од мачака других боја када је њихова личност у питању. Боја длаке нема никакве везе с карактером мачке. Ако видите црну мачку да показује знаке агресије, то може бити због тога што је у прошлости имала лоша искуства с људима.

Да ли доносе лошу срећу

Први мит који желимо данас да разоткријемо у корист црних мачака је онај који се тиче вјеровања да доносе лошу срећу. Али, иако је овај мит стар, чини се, колико и вријеме, он заиста нема додирних тачака с истином. Заправо, постоје неке земље које црне мачке сматрају доносиоцима среће и благословом.

Каквог су карактера

Иако се црне мачке у суштини не разликују много од мачака других боја, јер као и остале могу бити разигране и повучене, оно што се у вези с њима може примијетити јесте да су много опуштенијег карактера од остатка мачијег друштва. Оне обично највише од свега уживају у љенчарењу на својој омиљеној софи.

Има ли истине у томе да су зле

Иако ћете видјети бројне фотографије црних мачака како сикћу и показују своје оштре зубе, у овим мачкама заиста не постоји “исконско зло”. Такођер, иако су холивудски филмови допринијели томе да црне мачке бије лош глас, оне нису инхерентно зле.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана