Važe za nosioce loše sreće: Kakva je narav crnih mačaka

G.S.
Važe za nosioce loše sreće: Kakva je narav crnih mačaka

Čudno je koliko smo kao ljudski rod napredovali, a da u isto vrijeme odbijamo da se pozdravimo s nekim duboko ukorijenjenim mitovima.

Svi ste čuli za to da bi trebalo da prijeđete na drugu stranu ulice ako vidite crnu mačku da vam prilazi, kao i da, ako vam kojim slučajem prijeđe put, napravite što brže možete tri koraka unazad. Suludo, zar ne? Ali činjenica je da predrasuda o crnim mačkama ima napretek. Godinama unazad one važe za nosioce loše sreće i često su povezivane s vradžbinama, smrću i raznim sujevjerjima. Samim tim, ove zablude navele su ljude da vjeruju da su crne mačke agresivnije od drugih.

Da li su crne mačke zle, agresivne i lošeg karaktera

Koliko god uvjerljive bile priče o vješticama, magiji i crnim mačkama, istina je da se one ne razlikuju od mačaka drugih boja kada je njihova ličnost u pitanju. Boja dlake nema nikakve veze s karakterom mačke. Ako vidite crnu mačku da pokazuje znake agresije, to može biti zbog toga što je u prošlosti imala loša iskustva s ljudima.

Da li donose lošu sreću

Prvi mit koji želimo danas da razotkrijemo u korist crnih mačaka je onaj koji se tiče vjerovanja da donose lošu sreću. Ali, iako je ovaj mit star, čini se, koliko i vrijeme, on zaista nema dodirnih tačaka s istinom. Zapravo, postoje neke zemlje koje crne mačke smatraju donosiocima sreće i blagoslovom.

Kakvog su karaktera

Iako se crne mačke u suštini ne razlikuju mnogo od mačaka drugih boja, jer kao i ostale mogu biti razigrane i povučene, ono što se u vezi s njima može primijetiti jeste da su mnogo opuštenijeg karaktera od ostatka mačijeg društva. One obično najviše od svega uživaju u ljenčarenju na svojoj omiljenoj sofi.

Ima li istine u tome da su zle

Iako ćete vidjeti brojne fotografije crnih mačaka kako sikću i pokazuju svoje oštre zube, u ovim mačkama zaista ne postoji “iskonsko zlo”. Također, iako su holivudski filmovi doprinijeli tome da crne mačke bije loš glas, one nisu inherentno zle.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana